Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

08.09.2004

'Todos juntos en unión'

Ara resulta que el PP té més ganes i tot que no pas el PSOE de mantenir la Comissió del Parlament espanyol sobre l'11-M. En públic tots dos partits han admès que la Comissió havia de continuar, però en privat es nota massa que els socialistes no s'hi troben còmodes, per més que no gosen tancar-la, potser perquè els pesa massa això que en diuen la 'responsabilitat d'estat'. Mentrestant, el PP ha descobert, sorprès, que la Comissió era un magnífic espai de propaganda que ara pot continuar explotant una miqueta més. Perquè, si bé Azanar no hi anirà, ni hi anirem els periodistes, sí que s'hi parlarà, a instàncies del PP, dels SMS del dia 13 o de les mentides de la SER sobre un suïcida trobat en un vagó, etcètera.
Aquestes darreres setmanes la Comissió ja ha estat un espectacle, en aquest aspecte: insinuacions, trampes verbals i molt d'artifici amb vista a confondre encara més l'opinió pública. El PP ha construït fins i tot un discurs que prova de recuperar la trama basca, relacionant-la d'una manera grotesca amb l'Irac, i amb el 'sursum corda' si cal. I per a sorpresa d'ells, la broma ha funcionat i comencen a entendre que una part de la població està disposada a creure's qualsevol cosa, si la hi expliquen amb convicció. Com que ja s'han tret de sobre la vergonya i el desconcert, ara aplicaran el mètode: mentir, manipular i confondre. Aquestes setmanes vinents ho faran una vegada i una altra i provaran de convertir la Comissió en un boomerang que acabarà espetegant al cap dels qui la van constituir en un moment d'eufòria.
Ho faran davant l'estupor del PSOE i la tristesa, supose, dels altres partits. Estupor dels socialistes, que no gosen assumir la responsabilitat de matar la Comissió mentre el PP diga públicament que vol aguantar-la. I tristesa de la resta dels grups, perquè ara ja saben el paper que els toca: mirar com plou. A Madrid, quan el PP i el PSOE es posen d'acord ja no hi ha res més a dir. 'Todos juntos en union, defendiendo la bandera de la santa tradision', que ens feien cantar de xiquets. O era de la 'santa constitusion'?

Mail Obert