Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

22.05.2015

Encertar el vot

Diumenge tenim grans oportunitats al davant. Al País Valencià i a les Illes podem posar fi al règim del PP, que tant i tant de mal ha fet aquests darrers decennis. I al Principat, tot i que hi ha en joc les batllies, és evident que un bon resultat de les forces independentistes significaria molt en la cursa cap al 27 de setembre.


Amb les dades que tenim a la mà ara mateix, tot plegat només depèn de nosaltres, dels nostres vots. Ja veurem quin és el resultat final. Intuesc que no serà ben bé això que ens diuen les enquestes i també que el debat sobre el paper (poc neutral?) que han tingut les enquestes en la campanya es posarà sobre la taula dilluns mateix. Siga com vulga, el vot ho aclarirà tot. Com sempre, i esperem que per bé.


Però és imprescindible que votem amb encert. Cadascú votarà allò que crega convenient, és clar. I tots els vots són igualment vàlids i legítims. Però en aquest cas, en aquesta data i en aquest país, crec que cal dir que són unes eleccions fonamentals i que tots els qui aspirem a fer del nostre país un país lliure i digne n'hem de ser ben conscients. Al País Valencià i a les Illes l'aparició dels partits mediàtics, Podem i Ciutadans, pot complicar molt les coses, frustrar les esperances i la feina de molts anys. Compromís, Més i Esquerra Unida del País Valencià, sobretot, han treballat de valent tots aquests anys i mereixen un resultat que els reconega l'esforç, naturalment; però també un resultat que els convertesca en la garantia que el Partit Socialista no podrà governar com ho feia en els vells temps.


I al Principat és evident que dels resultats, malgrat tot, se'n farà una interpretació en clau sobiranista. I això obliga els qui som partidaris de la independència a afinar molt el vot i sobretot a votar en clau independentista. No sols per la lectura que se'n faça, però. Cal ser conscients també que una part del procés va avançant amb el suport dels ajuntaments i, sobretot, de les diputacions. Fer perillar això en aquest moment és un risc excessiu que cal avaluar molt bé abans de ficar la papereta en l'urna.


Parleu doncs, comenteu, valoreu i discutiu amb els vostres sobre el vot de diumenge. I diumenge aneu a les urnes amb la consciència que els darrers anys hem fet una gran feina per arribar ací on som, una feina que cal rematar.





L'opinió dels subscriptors


(Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribe cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Ens ajuden a millorar el diari i tenen un contacte especial amb la redacció; reben les notícies hores abans i comenten aquest editorial, entre més coses. Si tu pots ajudar-nos amb una petita quota, et demane que t'apuntes en aquesta pàgina. Sàpigues que per a nosaltres és molt important, especialment en aquest moment.)





Josep Blesa


Vinc del míting del PePe ( i els de Madrizelona emboscats de siudadanos). M'ha sorprés aquesta experiència esotèrica. Si cada "bola" que han amollat fóra una gota d'aigua, esta vesprada s'haguera inundat la plaça de bous. Per cert, el clamor contra Compromís ha estat tronador. Ja sabem a qui tenen por aterridora.


Ens hem fet foto amb l'Alberto tot cofoi i somrient. Bon xic. La Rita més atenta a la seua llista negra m'ha fitat cara a cara, ha fet una ganyota de sorpresa i ha tirat cap a dins del carreró. Ja saben que el nostre alè esbufega al seu bescoll. Molta por, molta apatia i pocs aplaudiments.



Grans forats de cadires buides. I oh sorpresa...ens hem trobat quatre o cinc de Compromís i ens hem petat de riure....hahahha. La barreja de gent de comarques amb els senyorets amadrilenyats del cap-i-casal demolidora.  I encara diuen que Compromís o EUPV-ERPV-AS-Verds no tenen "projecte"!...quines galtes es gasten els figures.



Dilluns proper Rita i Fabra seran història. Si som capaços d’esprintar aquests dos dies. Ens calen dues legislatures per a revertir tot el mal que ens han fet. Indesinenter semper ! Per a baquejar-nos de riure, amics !



Joan Rubiralta


El proper diumenge ens hi juguem més del que pot semblar. A banda de decidir qui governarà cada poble, cal tenir en compte qui defensarà la independència i qui no, perquè necessitarem ajuntaments sobiranistes per tal que acompanyin -i segons com actuï el govern espanyol-, siguin el motor del canvi nacional. Afortunadament  tenim uns quantes opcions polítiques que han signat el document de quatre punts de l'ANC i per tant, mentre es voti un d'aquests partits majoritàriament, ho tindrem més fàcil de cara al 27S i les estructures d'estat quedaran més garantides si les diputacions catalanes, escollides segon els vots de cada partit, tenen també aquesta majoria i col·laboren amb el procés. Es tracta de donar un tomb sobiranista municipal contundent aquest diumenge per començar a deixar les coses clares a tothom. Als catalans i catalanes també.

Cal no badar i deixar-se de perjudicis que segur que podran dificultar el procés i, si és necessari, ens caldrà tapar-nos el nas i votar en clau local però sense oblidar la clau nacional. Hem de tenir clar que el diumenge que ve decidirem un resultat històric per a les nostres viles i ciutats però també per al futur de Catalunya, no ho oblidem. Per això no cal votar en blanc, no donar un vot nul o no anar a votar perquè cada vot serà decisiu per a nosaltres, però també serà vist amb lupa des de fora de Catalunya, tant a Espanya com arreu del món i per tant, ull viu!




Josep Usó


És evident la gran importància de les eleccions d'aquest diumenge. I per això cap de nosaltres, ningú, podem amagar-nos al darrere de res. Segurament, mai ens hem jugat tant com en aquest any electoral i mai més tindrem ocasió de tornar-ho a fer. Per això és tan important encertar. En gran mesura, crec, a les Illes i el País Valencià. Ací cal aconseguir un doble objectiu: fer fóra el PP i aconseguir que els "succedanis" no impedisquen l'avanç de Compromís o de Més. El diumenge, cal votar per a guanyar.




Joan Ortí


La societat valenciana, necessita mes que mai recuperar la seva llibertat. Han estat molts anys de viure en una ínfima qualitat democràtica, de viure amb el vot segrestat per espoliar el País, d’utilitzar el vot per viure de la política i convertir la política en una màfia d’interessos partidistes i particulars.


Voldria que la gent es pogués mirar a la cara i reconeixes com a valencians i no com fins ara que sempre hi ha un esguard de desconfiança i malfiança; no podem continuar amb aquest tarannà de sentir-nos mercaderia on tot està mercantilitzat; les ideologies i els partidismes son del passat, una societat progressista que cerca treball i benestar ha de recuperar els valors de tota la vida, respecte i cooperació pel be comú i de tots.  


El diumenge 24M cal que els vots obrin totes finestres, perquè el color i la llum de la vida entapissin amb el seu color vertader tots els carrers i places del País. Per un País Valencià Lliure!!!!



Mail Obert