Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

28.04.2015

Doncs sembla que no podran…

Podem va nàixer amb la voluntat, explicitada, de conquerir el poder per la via ràpida. No per canviar algunes coses, sinó per canviar-ho tot. No per millorar tal o tal aspecte de les coses, sinó per transformar la realitat completament. No per pactar sinó per trencar. Si més no, això deien.

Però el fenomen s'esgota en pocs mesos. Les trampes fan de mal dissimular en aquest món tan connectat, i setmana rere setmana els errors monumentals de la direcció de Podem i aquest marc polític tan canviant en què vivim, que causa estupor, van resituant clarament el fenomen. Les darreres enquestes, ahir mateix, ja l'empentaven a la quarta plaça a l'estat espanyol, darrere de PP, PSOE i Ciutadans. I els nervis no faran sinó portar-los a cometre més errors, que tornaran encara més incomprensible el seu discurs. Ahir, per exemple, també circulava un curiós debat intern sobre com haurien d'assumir la bandera franquista en els actes —diguem-ne constitucional, va… Quin espectacle no serà veure Iglesias fer-la onejar.

Hi ha, en resum, símptomes més que evidents que el globus es va desinflant i crec que és una gran notícia. No pots dir que representes la nova política amb la prepotència i amb el menysteniment als altres de què han fet gala els alegres 'profes' de la Complutense. La gent que fa decennis que defensen el país contra els lladres, els indecents o els feixistes --pense en Compromís o la CUP, per a posar-ne només dos exemples-- s'han sentit molt dolguts massa sovint per determinades actituds i gests de Pablo Iglesias i els seus que s'haurien pogut estalviar. S'han sentit ofesos amb raó. I els de Podem, embriacs de popularitat mediàtica, no han entès que no es podia canviar un país a colp de màrqueting i d'enquestes electorals. Especialment, que no es podia canviar a colp de màrqueting i d'enquestes electorals si al mateix temps et presentaves com un autèntic renovador de la vida pública. La poteta sempre es veu enfarinada quan la passen per sota la porta. Si damunt no són tan llestos com es pensen, el resultat és evident: han comès tants errors com han sabut i la cosa ja els comença a eixir cara. Al maig, arribaran a les urnes encara en unes condicions més o menys favorables. Al setembre, ja en parlarem. I quan Rajoy convoque les eleccions espanyoles seran una ombra pàl·lida d'allò que haurien pogut ser.

Entenguem-nos: dic això vist des de la perspectiva primera del seu moviment: Pablo Iglesias a la Moncloa. Ja no hi ha ningú que es crega que això puga passar. Pantalla superada.

Tanmateix, Podem, especialment si encara té temps d'enfonsar-se a un ritme més lent del que ha agafat últimament, serà un partit important en el conjunt de l'estat. Decisiu. I potser formarà part del futur govern i tot. Particularment serà important el mes que ve al País Valencià i a les Illes, on pot decidir el govern i sobretot les polítiques que farà aquest govern. Per això avui a VilaWeb us proposem d'analitzar el fenomen extensament i sobre els mapes. On va ser fort Podem a les eleccions europees, l'únic test real que ens podem mirar.

Amb aquest treball comencem un projecte, VilaWeb Mapes, que esperem que siga una gran eina per a entendre millor el nostre país. Ens fa una il·lusió enorme que Marc Belzunces haja acceptat d'ajudar-nos a descobrir com es mou la política als Països Catalans, acumulant dades geogràfiques que després, amb mapes, ens poden aclarir les coses que passen. Estic segur que aquestes setmanes vinents, sobretot passades les eleccions, els seus mapes seran una font important de coneixement i de reflexió sobre la nova realitat que se'ns obre al davant. Avui Podem…








Octavi Monsonís


Per als valencians conscients i amants d'aquesta terra, el vint-i-cinc d'abril és un dia d'infaust record, el dia en què Felip Vé va acabar amb la nostra llibertat i les nostres constitucions. Participar en la manifestació del 25 d'abril, cada any, significa recordar que a aquest poble encara no li han tornat el que li van arrabassar militarment.
Enguany, com d'habitud, el PSPV no hi ha participat. Sí que ho han fet, com sempre, Compromís i Esquerra Unida.
Hi havia qui pensava que el nou partit d'esquerra, Podemos, i la candidatura municipal, València en comú, també hi participarien. Però no ho han fet. A Podemos tant li fa aquesta terra, la seua llengua, la seua cultura i la seua història, cosa que l'allunya de les formacions d'esquerra, que sempre l'ha defensada, la terra, el País Valencià. Ni Podemos ni València en comú no volen prendre partit en aquest assumpte, prefereixen l'ambigüitat, i així s'arrengleren amb la dreta casposa i blavera. Supose que pensen que obrant així obtindran més vots. Però el fet és que en perden. Gent que els va votar a les europees ja no els pensen votar ara, perquè no són dels nostres.
I tots els valencians conscients sabem que els partits que van eixir a la manifestació del 25 d'abril, Compromís i Esquerra Unida, són els que votarem.
I un apunt final. Els catalans són molt amants del lerrouxisme, es deixen enlluernar ràpidament per la paraula fàcil, populatxera, que promet canvis i solucions. L'ombra d'Alejandro Lerroux és molt allargada i ara es reencarna en Pablo Iglesias. El desembarcament de Podemos i de les seues marques blanques tipus Barcelona en comú pretén aturar l'independentisme igual que Lerroux pretenia aturar el moviment obrer català. I això s'ha de tenir molt en compte.
De manera que no lamente que Podemos vaja a la baixa, ben al contrari.




Josep Usó


Que Podemos anava a patir estava molt clar. Per a poder funcionar, els calia menys temps, des de la seva aparició fins a les eleccions. Però es pot enganyar a una persona tota la vida, o a tothom un temps molt breu. I ells han caigut per ací. Perquè no es pot dir a cadascú el que vol sentir. 
Ara queda Ciutadans, que també es veu que comença a patir. Per exemple, la candidata Carolina Punset demostra un desconeixement sobre el País Valencià que fa que es pogués presentar igualment a Austràlia (per dir alguna cosa). Sembla que les operacions de marqueting que engega l'Estado per enganyar el personal no acaben de reeixir.De tota manera, ja ens va bé, perquè si no s'enfonsen del tot els nous ni els antics, els quedarà un garbuix inassumible, per a ells. Perquè ells no n'entenen de pactes ni de negociacions. No n'han sabut mai. I així els ha anat i els va. Us imagineu que hagen de fer un tri o tetrapartit per a obtindre majoria? Resten 27 dies per al primer assalt. Anem bé.




Joan Guasch


Aplaudeixo la idea (dels mapes) i tinc ganes que analitzis el "fenomen" Ciudadanos, perquè acabo de llegir un article que parla de tots els sapastres, idees maldestres i càlculs erronis que, amb les presses, se'ls  han escolat a les llistes i programes que n'hi ha per sucar-hi pa. La llàstima (o no) de tot plegat és que, tant de canvi que s'albirava i, al final, espanya es quedarà igual. Als Països Catalans, com que tenim més diversitat ideològica i de partits, potser si que viurem coses interessants. Com sempre, diferents.




Joan Rubiralta


És interessant conèixer la biografia de destacats dirigent del partit o de persones molt properes a la seva formació. Ja fa unes setmanes que corre per internet un llistat de les persones que ho volen canviar tot. Aquest escrit dóna les adreces on es demostra les afirmacions de sobre.


Carolina Bescansa de PODEMOS és filla d'una rica família gallega fundadora de "LABORATORIOS BESCANSA", amics íntims de Manuel Fraga i dels Reis d'Espanya. http://www.abc.es/…/abci-carolina-bescansa-dinastia-gallega…



L'oncle de Carolina Bescansa de PODEMOS és el fundador de "TELEVES" multinacional amb 750 treballadors i una facturació de 192 milions d'euros. http://es.wikipedia.org/wiki/Telev%C3%A9s



Pablo Bustinduy del Consejo Ciudadano de PODEMOS és fill d'una ministra del PSOE, endollada a Red Electrica Española gràcies a les portes giratòries. Ha estudiat a París i Nova York. Amb només 31 anys ha viscut 7 anys als Estats Units. Becat per La Caixa i Caja Madrid. http://www.abc.es/…/abci-pablo-bustinduy-angeles-amador-201…



Ramon Espinar Merino, tertulià de PODEMOS és fill de Ramon Espinar Gallego president de Madrid pel PSOE i conseller de Bankia. Son pare tenia "targetes black" i va gastar-se 172.000 euros en restaurants, roba, esquí i viatges.
http://politica.elpais.com/…/actuali…/1425416332_076557.html



Jorge Lago del Consejo Ciudadano de PODEMOS té 840.000 euros al banc.
https://twitter.com/fsanles52/status/571754853954936832



Gemma Galdón de Podemos BCN "anava de precària per la vida" però amb només 38 anys té el pis pagat i 285.000 euros al banc. https://twitter.com/alexhaix/status/572145605373509632 . Gemma Galdón també té diners i especula al FONS D'INVERSIÓ INVERSIS on hi té 166.000 euros. http://transparencia.podemos.info/perf…/estatal/gemma-galdon



Marc Bertomeu secretari general de Podemos BCN és fill del milionari Jordi Bertomeu https://twitter.com/elagunasadv/status/551644298379542529



Jordi Bertomeu, pare de Marc Bertomeu de Podemos BCN dinant amb el president d'ABERTIS-La Caixa Salvador Alemany. 
https://twitter.com/De_Tremp/status/552680461060018176



Elena Bertomeu germana de Marc Bertomeu campiona de hípica.
https://twitter.com/elgatnegre007/status/552044117191327745



La candidata de PODEMOS Calvià és filla d'una alcaldessa caciquil del PSOE i va anar a votar amb un AUDI Q7 valorat en 80.000 euros.
http://www.elmundo.es/…/2015/03/31/551ad105ca474161668b4573…



La candidata de PODEMOS Madrid Manuela Carmen era jutge del Tribunal Supremo i és membre de la Fundación Alternativas del PSOE. http://www.falternativas.org/la-fun…/quienes-somos/patronato



Pablemos: "Viva la Guardia Civil ! 
http://www.lasvocesdelpueblo.com/pablo-iglesias-viva-las-f…/



Podemos: "Botín no es casta" 
http://www.vilaweb.cat/…/lider-podem-madrid-diu-santander-b…



DESEMBRE 2014. Reunió secreta de Pablemos amb José Bono i Zapatero:
http://www.huffingtonpost.es/…/maniobras-en-la-oscuridad_b_…



MARÇ 2015. Cargos públicos y de confianza del PSOE de José Bono desembarcan en Podemos.
http://www.abc.es/…/abci-psoe-bono-podemos-201503301003.html





Mail Obert