Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

27.09.2014

Votarem sí-sí

Finalment la consulta del 9 de novembre ha estat convocada. Pel president de la Generalitat, amb una amplíssima majoria del Parlament de Catalunya al seu costat, però també amb una munió impressionant d'ajuntaments i entitats locals que s'hi han manifestat en nom de la ciutadania. I, és clar, amb una gran majoria de ciutadans del país, que el dia 11 proppassat vam ser al carrer per a proclamar que volíem votar i exigir aquestes urnes que ara han estat convocades. Ara és el moment, doncs. És el moment d'aclarir les nostres posicions, les de tots. I per això avui, des de VilaWeb, us cridem a votar sí-sí. 


Us cridem a votar sí-sí. Perquè el Principat ha d'aprofitar aquesta oportunitat única que s'ha obert just quan fa tres-cents anys de la derrota més dolorosa. D'ençà que el Tribunal Constitucional espanyol va tombar l'estatut, la societat catalana ha pres consciència que no era possible de romandre dins Espanya sense que això significàs l'aniquilació de la cultura i la nació catalanes. Ha estat un procés de conscienciació lent, però molt consistent, d'anàlisi detallada, de mobilització, d'aprenentatge, de claredat política i d'objectius. I, efectivament, ara és l'hora.


El país està preparat per a proclamar la república i per a tornar a ser un estat independent, lliure de seguir el propi camí a Europa i al món. Nosaltres som la generació escollida per a aconseguir-ho i no podem fallar ara, quan hem arribat tan lluny, més lluny que mai. Per això cal inundar de paperetes amb el doble sí les urnes del 9 de novembre. I per a aconseguir-ho cal treballar sense defallir els dies que durarà aquesta campanya. La consulta es guanya vot a vot i guanyarem cada vot parlant, convencent, fent reflexionar els altres. Aquesta és la tasca que tenim al davant i que cap excusa no ens hauria d'impedir de fer.


Però us cridem a votar sí-sí també perquè la república catalana puga nàxier marcada per la força del poble, de la ciutadania. La proclamació de la independència la farà el parlament el dia que toque, però una gran participació en la consulta serà ja, de fet, la proclamació, sorgida de la societat, que som una nació que pren consciència de la seua llibertat. Volem que la nova república quede marcada amb això, per tal que siga des del primer dia la república de tothom i no solament la d'uns quants. Perquè siga des del primer dia la república dels qui han votat sí i dels qui han votat no. Perquè compte amb l'aval de tantes veus com siga possible, de tantes mans com siga possible, de tants vots com siga possible.


I us cridem a votar finalment en nom de tots els qui no podran votar. Dels nostres conciutadans d'Elx, de Xàtiva, de Maó, de Perpinyà, de Felanitx, de Vall-de-roures i Fraga, de Salses o Formentera. Votant la independència del Principat, la nació sencera entra en una nova etapa històrica. En una nova etapa en què el vot del 9-N esdevindrà l'estímul més gran per a tots aquells que, des de la cultura o la política, des de l'escola o des de la música, des de l'economia o la universitat, treballen i lluiten cada dia i sovint en condicions molt difícils per un país lliure, digne, alçat.


Manquen poques setmanes per a fer un pas definitiu, únic, i aquesta és una gran responsabilitat que no tan solament no tenim el dret de defugir, sinó que hem d'encarar amb alegria. Com a periodistes, fruïm d'aquestes hores tan extraordinàries i us prometem que en servarem la memòria tan bé com sapiguem. I com a ciutadans ens alçarem el 9 de novembre, agafarem una papereta i ens encaminarem als col·legis electorals. Orgullosos d'aquest país nou que entre tots anem fent i conscients, ben conscients, que potser el camí serà llarg, però també que res no tornarà a ser igual i que la llibertat, aquesta vegada, ja no ens l'arrabassarà ningú.

Mail Obert