Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

11.09.2014

Ara no és l'hora de les excuses

El 8 de setembre el diari progressista anglès The Guardian va publicar l'editorial a portada, un gest molt inusual en aquest periòdic. Era el dia en què per primera volta una enquesta deia que el sí guanyava a Escòcia. I la resposta de The Guardian era molt contundent: 'Nothing else matters in British politics'. O siga 'No hi ha res més que importe en la política britànica' (que evitar la independència escocesa). Sense embuts, l'editorial deia que en aquest moment històric els partits i els polítics havien de deixar de banda, absolutament, els seus càlculs electorals i els seus interessos personals, les prioritats pròpies, perquè la nació, el bé comú de la nació, ho reclamava.


Després de l'enorme demostració de poder que ha estat la V, nosaltres som allà on era fa pocs dies The Guardian: ara ja no és l'hora dels interessos de partit ni del càlcul interessat, ara és l'hora del país i de la política amb majúscules. Una política que exigeix rigor, com no es cansen de repetir alguns dirigents polítics, però que també reclama audàcia i decisió, com el país ha deixat ben clar als carrers.


Aquests darrers mesos he escoltat, confesse que de vegades al límit de la repugnància, com polítics de diversos partits deien, sobre el 9-N, una cosa en públic i una altra en privat. Tinc tirada a donar més valor sempre a les declaracions públiques perquè són les que en definitiva comprometen, però crec que l'esforç fet durant tres anys per la població, especialment enguany amb la V, reclama que s'ature radicalment aquest comportament. Perquè la manifestació d'ahir exigeix a tots els responsables polítics no defraudar aquesta ciutadania que ha donat una autèntica lliçó de perseverança, de fermesa i d'imaginació. I que ha deixat ben clar aquest Onze de setembre, sense cap equívoc possible, que el 9 de novembre vol votar.


Els partits i les institucions han d'encarar ara l'envit de fer efectiva la independència en el menor termini de temps possible. No llevaré pas importància, de cap manera, als entrebancs. Ja ho sabem de sobres, que no serà fàcil de gestionar, una situació tan complexa com la que se'ns presentarà aquests mesos vinents. Però aquesta és la feina de les institucions catalanes: això han de fer i això els reclamem que facen, sense excuses. Perquè no hem arribat tan lluny per a fallar ara. No pas amb aquest poble triomfant que ha omplert d'esperança la capital del país.

Mail Obert