Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

13.01.2014

El factor basc

Ha estat més que sorprenent. De sobte l'estat, talòs fins a extrems inconcebibles, ha aconseguit el miracle d'unir el PNB i l'esquerra abertzale. Ara que la situació al País Basc era molt còmoda per a l'estat i ningú no entén com és que, en comptes de mantenir-la en aquest estat de calma, l'han girada com un mitjó. Unes detencions matusseres i incomprensibles i la prohibició d'una manifestació que cada any s'havia fet, fins i tot els anys més durs, ha desfermat al País Basc una reacció de conseqüències difícils de preveure encara, però que de segur que seran importants.


Fins dijous, el PNB i l'esquerra abertzale tenien una relació freda com no s'havia vist de feia anys. El PNB no volia saber res de política d'unitat i fins i tot exigia més concessions encara a Sortu i Bildu, pel que fa al procés de pau. Més passos unilaterals. Les relacions amb el PP, en canvi, semblaven fluides, tot i que és cert que aquests darrers mesos el govern basc ja havia expressat una certa inquietud pel poc interès del govern espanyol a continuar el procés de pau. El canvi sobtat de situació l'ha originat una repressió que, més de dos anys després del final d'ETA, no entén ningú. El PNB creu que el PP ha fet una operació d'imatge únicament per acontentar la seua ala més extremista, molt enfadada des de la sentència del cas Parot. Sense cap més fixació que el càlcul intern, de partit. I això els ha fets decidir a dir prou i a enviar a Madrid una imatge tan poderosa per als bascs com inquietant per a Rajoy: que ells també poden anar junts i que ells també poden fer passos cap a la independència.


És massa prompte per a saber si tot serà un simple avís o si el canvi de rumb es consolidarà. Però l'escenari ja s'ha mogut i pot repercutir-nos. Penseu tan sols en les eleccions europees, en què Bildu té dos partits que faran coalició amb ERC i dos més que aniran amb la CUP. Als carrers de Bilbao molta gent parlava dissabte d'intentar un front de partits bascs a les europees; si s'arribés a fer deixaria ERC i la CUP amb poques més opcions que no fos impulsar també una candidatura unitària catalana. 


Ho torne a dir: és massa prompte per a saber què passa. Però, per si de cas, aconselle de mirar amb molta atenció cap al País Basc, perquè hi poden passar coses i poden passar molt ràpidament…

Mail Obert