Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

07.11.2013

L’autonomia valenciana (i les altres), en perill

La gravetat del tancament de RTVV no es pot atenuar amb les respostes demagògiques sobre la necessitat de mantenir la sanitat o l'educació. El PP valencià no té cap credibilitat en la defensa dels serveis públics, però ni que en tingués la gravetat política de suprimir la ràdio i televisió públiques va més enllà de la simple clausura d'un servei: ataca la raó última de l'existència de l'autonomia, que és l'existència d'una personalitat valenciana diferent.


No ens enganyem. A Espanya la ideologia que creix és aquella que malda per liquidar l'autonomia, les autonomies. I molt especialment les 'peculiaritats', o siga les llengües, les cultures, les nacionalitats, les nacions no castellanes... Aquest és el projecte del PP, del PP de Rajoy, de Fabra i de Bauzá, aquest és el projecte creixent d'UPyD i el d'una bona part del partit socialista --cada volta més cridanera i contundent.


Volen girar full d'allò que consideren que fou un error històric. Volen posar fi al sentit polític de les autonomies, reduint-les a una mena de diputació provincial, pura administració de serveis, i encara centralitzats normativament. Per això tanquen Canal 9, per això ataquen l'escola amb la llei Wert, per això ofeguen econòmicament les nostres institucions amb l'excusa del dèficit, per això...


En el futur d'Espanya no hi ha lloc per als valencianistes. Per a cap ni un dels diversos valencianismes: ni el catalanista, ni el blaver, ni la tercera via. El futur que els espanyols volen per a l'estat, com a trama administrativa, és el retorn al 1974. I que l'autonomia, i específicament l'autonomia política, quede com un malson transitori. S'ha acabat una etapa i en comença una altra. En què als valencians i a tots els altres ens caldrà fixar objectius clars i contundents, fora d'Espanya.

Mail Obert