Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

30.10.2013

La llengua de tots, la responsabilitat de tots

Escola Valenciana ha fet una crida a tots els catalanoparlants perquè ajudem a mantenir aquesta entitat, responsable no únicament de les trobades que han tingut tant èxit, sinó de múltiples iniciatives de suport al català. Tothom és conscient de l'enorme importància d'Escola Valenciana. Per això des de Pep Guardiola a Joel Joan, tot de personalitats també del Principat s'han volgut afegir a aquesta crida perquè els ciutadans de tot el país, i no únicament els valencians, participen en el projecte de microfinançament que Escola Valenciana ha de fer realitat.


La campanya es justifica tota sola. El govern valencià no fa allò que hauria de fer per l'ensenyament en la nostra llengua i a més fa sabotatge a la feina de les entitats que de fet el supleixen, la més important Escola Valenciana. Escola Valenciana és una veritable conselleria d'Ensenyament --i gairebé de cultura i tot!-- a l'ombra. La tasca que fa hauria de ser finançada amb fons públic, però malauradament això no passa. De manera que no queda cap més remei sinó fer servir la trama popular i cívica per a impedir-ne la desaparició. 


És cert que darrerament abunden les iniciatives de suport col·lectiu a tot de projectes. Us demanem que doneu suport a VilaWeb o us hem demanat el suport a la vaga de docents de les Illes, per posar-ne dos exemples. Tanmateix, ara la crida d'Escola Valenciana és realment substancial. No tan sols per a la comunitat educativa, sinó per a tota la societat. I no tan sols per al País Valencià, sinó per a tot el territori lingüístic. Perquè la defensa de la llengua no es pot dividir segons les fronteres administratives. És, a Crevillent o al Masnou, a Esporles o a Elna, la llengua de tots. I a tots ens correspon de defensar-la i sostenir els qui la defensen.


(Per cert, com expliquem a la portada, avui fa mig any que el govern català i el govern valencià van anunciar un acord de reciprocitat entre TV3 i Canal 9. Però, ja ho saben: 'continuem sense senyal'.)

Mail Obert