Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

13.03.2013

Alerta al filibusterisme

Als països de tradició anglosaxona el filibusterisme és una institució parlamentària. Es tracta d'impedir, o mirar d'impedir, que una llei siga aprovada, per exemple, a còpia de xerrar dies sencers. El filibuster no s'oposa obertament a la llei, sinó que n'entrebanca el tràmit. Cosa que podria passar-nos amb el PSC, segons com vagen les coses aquests mesos.


Que el PSC s'unesca al bloc partidari del dret de decidir, ja ho he dit en més ocasions, és importantíssim. Fonamental. Perquè deixa aïllat el PP i la seua marca blanca, en un simple 20% dels vots, contra el referèndum. Fins ací, perfecte. Però alerta a no acabar essent presoners de la demanda del PSC en el sentit que el referèndum siga acordat amb el govern espanyol. Perquè aleshores ben segur que perillaríem de caure en la trampa del filibusterisme.


És una obvietat que el govern espanyol no vol acordar la convocatòria del referèndum. Per tant, els socialistes, sense haver d'oposar-s'hi obertament, aconseguirien de fet dificultar el tràmit fins a fer-lo inservible. Diuen i defensen que això no és veritat perquè el referèndum es podria fer després d'una reforma de la constitució espanyola, reforma en què ha de participar el PP tant sí com no. Però no expliquen de quina manera pensen aconseguir que el PP hi vote a favor.


Hi insistesc: entenc que això que passarà avui al parlament és una fotografia que globalment ens afavoreix i que amplia el consens objectiu. Però no ens despistem tampoc amb el formalisme ni regalem cap raó. Quan es va votar la declaració de sobirania la majoria ja era suficient. I si aquesta d'avui ens interessa és solament per tàctica. Solament.

Mail Obert