Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

05.03.2013

Un estat que no deixa ni opinar

El fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, va dir despús-ahir que trobava 'legítim' que Catalunya tingués la intenció de fer una consulta sobre el seu futur. Això i prou, va dir. Però immediatament, ahir, el fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce, li va respondre amb un decret destinat a destituir-lo. Una mostra excel·lent, una més, del tarannà profundament antidemocràtic que nia en els poders de l'estat espanyol.


En l'entrevista, el fiscal de Catalunya no va anar gaire més enllà de les obvietats. Va dir que 'al poble cal donar-li la possibilitat d'expressar què vol; en general, a qualsevol poble'; o bé: 'Crec que al final els legisladors han de ser conscients que legislen per als ciutadans i han de cercar el bé comú de tothom.' I encara ahir ho va matisar tot plegat recordant la preeminència de l'estat i que ell restava a les seues ordres.


Són doncs unes declaracions de manual, que resulta sorprenent que puguen ocasionar a ningú cap represàlia. I tanmateix el govern espanyol ha reaccionat de la manera més dura que hom es puga imaginar.


Però, a banda l'estupor que causa aquesta reacció, hem d'entendre que tenim davant un avís seriós. L'estat, destituint un home que no pot ser en cap cas sospitós d'independentista, avisa que no acceptarà ni tan sols la possibilitat d'opinar sobre la consulta. Així doncs, val més que, sense renunciar-hi, anem fent compte que tot plegat haurà d'acabar en una proclamació i una intensa batalla jurídica internacional. Crec.

Mail Obert