Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

30.11.2012

Un vot poc conseqüent

Espanya va votar ahir perquè Palestina adquirís l'estatut d'estat membre observador de les Nacions Unides (fins ara n'era membre observador, però sense reconeixement oficial com a estat). Fou una decisió presa per una enorme majoria d'estats que varen desafiar les pressions, especialment dels Estats Units i d'Israel. I Espanya, oh sorpresa, va votar en favor d'aquesta demanda unilateral dels palestins.


Ho he dit tantes vegades que em faig pesat: la política internacional és el territori privilegiat del cinisme. Personalment, em sembla una decisió sensata, la que han adoptat els 138 estats. I no crec que siga una qüestió personal, car solament nou estats hi votaren contra, cosa que dóna una idea molt notable de l'aïllament israelià en l'assemblea. I dic aïllament israelià, perquè fou l'ambaixador d'Israel qui va defensar que s’hi votàs contra, argüint especialment que era una decisió unilateral dels palestins, no pactada amb Israel i que, per tant, contravenia a les regles internacionals.


És en aquest context que resulta interessant el vot espanyol. Espanya s'ha negat, i es nega encara, a reconèixer Kossove perquè diu que fou una independència unilateral i, això, la comunitat internacional no pot acceptar-ho. El Tribunal de l'Haia ho acceptà i Espanya s'hi tornà a posar contra. I no és pas l'únic cas. Fereix i fa mal el cinisme amb què Espanya esgrimeix el mateix argument per desentendre's de la República Àrab Sahariana Democràtica, un estat amb el qual té unes obligacions especials, com a antiga potència colonial que n’és, obligacions que evita per tal de fer content el rei del Marroc.


Incongruent, doncs, que ara Espanya vote en favor de Palestina? Sí. Incongruent. Però no sorprenent: en política internacional els grans principis es difuminen molt fàcilment per interessos particulars, concrets, del moment. Una lliçó, per cert, que nosaltres no hauríem de perdre de vista.

Mail Obert