Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

04.11.2012

El debat sobre la Unió Europea és una trampa

Som a temps de rectificar, però ja hem caigut a la ratera. I és que ja no discutim si volem la independència, sinó que ens fan discutir si serem membres de la Unió Europea o no, quan serem independents. Discussió que ja es veu que és impossible. La Unió ens acceptarà quan serem independents i no li toque més remei, però ni un minut abans. Mentrestant Espanya ens anirà fent agafar por i es dedicarà a dividir les nostres forces en un debat en què ells tenen una posició única. La meua proposta? Deixem de parlar d'Europa i parlem de nosaltres, que és la cosa important.


Pensem en la independència, doncs, en el procés cap a la independència, sense condicions ni acceptant xantatges externs. Nosaltres volem ser independents i, quan serem independents, ja demanarem d'entrar a la Unió. Si és que ens interessa, que jo crec que sí.


Hi ha qui dirà que una part dels independentistes no voldran la independència si no és segur que formarem part de la Unió. I ací hi ha la trampa. Perquè, disfressats de xais, comencem a veure tot de llops que no paren de dir 'oh! jo ja voldria la independència, però, ves!, necessite saber segur que seré part de la Unió Europea...' Llops que ho diuen amb aquella cantarella de falset de qui en realitat s'alegra d'haver trobat un 'argument decent' a l'hora d'anar a la contra.


Doncs, no. Ni la pregunta clau és si serem part de la Unió Europea ni la resposta a aquesta pregunta és avui important ni decisiva. L'única cosa que necessitem saber segur és si serem capaços de decidir per nosaltres mateixos. Si serem prou forts per a assegurar que allò que votem es farà i que amb les mans lliures i sense hipoteques decidirem el nostre futur.


I si ningú, ben sincerament, sense ànima de llop, creu que és un perill no saber a la bestreta si entrarem a la Unió Europea tan bon punt esdevindrem independents, que em demostre que aquest perill és més greu per a Catalunya que no el de mantenir-nos en la situació actual.PD. Per cert, i ja que parlem de l'endemà de la independència, potser seria sensat votar en referèndum les deu o dotze qüestions sobre les quals els ciutadans tindrem una opinió dividida. No cal que espanyolegem. Quin problema hi hauria a sotmetre a votació popular, per exemple, si hem de ser membres de la Unió, si el castellà ha de ser oficial o si el sistema electoral ha de ser de llistes obertes?

Mail Obert