Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

03.11.2012

Duran ja és el problema més gros de Mas

Duran i Lleida ha traspassat la línia vermella. Cada dia que passa descara més el seu antiindependentisme i compromet més la coalició que codirigeix. Artur Mas té ara un maldecap molt gros. En primer lloc, perquè l'actitud de Duran rebaixa molt la credibilitat del projecte independentista de CiU. Però també, i no és una qüestió menor, perquè la desimboltura de Duran resta credibilitat a la seva direcció.


Duran, com tants altres, quedà atordit per la manifestació de l'11-S. Hi va acudir, però una oportuna lesió el va mantenir apartat de la primera línia política. Fins ara. Perquè en cosa de poques hores el cap d'Unió ha fet totes les declaracions que ha pogut contra la independència i en favor d'Espanya. I això vol dir, clarament, contra Artur Mas.


No és cap sorpresa això, és cert. Duran és Duran i CiU ha aguantat durant massa anys el seu comportament capriciós i impertinent. No he entès mai per quin motiu. Duran i Unió no crec que, tots sols, representen gaires més vots que els dels militants del partit. En tot cas, el perill màxim de Convergència fóra que Unió s'afiliàs al PP o que n'acabàs essent un satèl·lit. Ignore si la cúpula convergent hi veu cap perill ací; personalment no n'hi sé veure cap. A Duran, el magnifica el fet que siga l'encarregat de CiU a les corts espanyoles. Ara, dins el PP, Duran no podria aspirar a ser res més que un dirigent regional o un ministre prescindible tan bon punt el vent bufàs d'una altra banda. Dins el PP Duran sempre serà menys que no és a CiU.


Però, malgrat això i per la raó que siga, Convergència no li ha tallat mai les ales i ara sí que té un problema d'una dimensió considerable. Perquè la coalició nacionalista proposa una campanya que diu als electors que no pensen en termes normals, que no es fixen en les retallades o en la gestió de la crisi, que allò que compta de debò ara és que som en el moment històric que ens portarà a la independència. I les enquestes diuen que el missatge va penetrant, sí, però que encara hi ha molts, molts, indecisos. 


I si bé una part dels indecisos dubta sobre el rumb que ha de prendre el país, no és gens negligible la que dubta sobre si Convergència és fiable quan parla de la independència amb l'eufemisme assumit de l'estat propi. És en aquesta bossa de vots que Duran pot fer impacte i d'una manera greu, irreparable. Perquè CiU i Artur Mas perden molta credibilitat sobiranista cada vegada que el dirigent d'Unió pren la paraula i ningú no el posa a lloc.

Mail Obert