Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

02.10.2012

Quan el Principat es faça independent...

Els presidents de totes les autonomies de l’estat espanyol es reuneixen avui a Madrid amb el govern espanyol. I n’hi haurà dos, Fabra i Bauzá, que gesticularan de cara a la galeria, però que acabaran acceptant-ho tot. I això que són els que podrien protestar més, car és prou sabut que l’espoliació fiscal del País Valencià i de les Illes és enorme, i si hi afegim el pressupost d’inversions de l’estat, difós la setmana passada, la qüestió esdevé simplement escandalosa.


Ho explique ràpidament i amb xifres grosses. Rajoy ha retallat un 45% les inversions d'enguany a les Illes, i un 35% les del País Valencià. Supose que no cal ni explicar que són les dues retallades més grosses fetes a cap autonomia de règim comú. I això que són ‘governs amics’ i que la retallada de l’any passat ja va ser ben grossa també. Perquè ens entenguem, el 2013 cada valencià rebrà 127 euros en concepte d’inversió territorial de l’estat, mentre que, poca broma, la mitjana estatal serà de 271 per càpita.


Ara, aquests dos presidents no ens defensaran gens. Tots els brams del PP valencià i balear contra les discriminacions de Zapatero es reduiran ara a un silenci compacte o, estirant molt, a algun mot de cara a la galeria, que prou s'adonen que no està gens contenta. I això que el menyspreu arriba fins a la caricatura: en els pressupostos del 2013 el govern espanyol elimina el transvasament de l’Ebre, i ha vist ningú que el govern valencià cridàs a manifestar-se? I ca! La seua hipocresia és immensa…


Però més val que valencians i mallorquins ens anem fent a la idea. Quan el Principat s'haurà fet independent, el robatori permanent de què viu Madrid serà encara més gros al País Valencià i a les Illes que no ara. De manera que no ens hauria d'estranyar que això acabàs fent-se tan insostenible que es desencadenassen processos impensables. Tan impensables com ho era, fa deu anys, això que ara vivim en aquesta Catalunya autònoma, que tan dòcil havia estat.


Ja ho explicaré un altre dia, però veig amb molt d'optimisme el futur del País Valencià i de les Illes després de la independència de Catalunya. Bàsicament, perquè Espanya no voldrà, ni podrà, ni sabrà canviar.

Mail Obert