Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

27.09.2012

Aclarit: com Dinamarca

El debat del parlament ha anat aclarint conceptes i esvaint confusions. Ahir el president Mas va concretar dues coses importants. Que un referèndum d'autodeterminació es faria, pensàs què pensàs Espanya; i que el model no era Puerto Rico, sinó Dinamarca. Són aclariments importants.


Catalunya, va dir Mas, vol ser part d'una federació europea amb els mateixos drets i deures que Dinamarca, Eslovènia, els Països Baixos, Finlàndia, Estònia, Letònia o Lituània. Aquests són els exemples que va posar i que són incontestables.


Igual que la seua resposta al portaveu socialista: que el referèndum d'autodeterminació es faria amb l'acord de l'estat espanyol o sense. Sabaté, en una intervenció ben poc afortunada, li havia demanat claredat, i claredat va trobar. Claredat que referma aquella frase ja famosa que va proferir el president en el primer discurs: ara no ens humiliaran, ara no votarà el congrés, ara votarà el poble de Catalunya.


Així, doncs, el debat, a l'espera de la votació d'avui, ha servit magníficament per a aclarir el full de ruta i per a treure'l de les ambigüitats calculades. Excepte la ja tradicional, lamentablement rutinària i més que pesadeta ambigüitat de Duran i Lleida.


Per cert, i d'això se n'ha parlat be poc: els representants diplomàtics d'Alemanya i dels Estats Units eren a la primera fila de la tribuna del parlament prenent nota. Cosa no gens casual ni anecdòtica.

Mail Obert