Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

28.08.2012

Mas se la juga, no anant a la manifestació

Era una decisió extraordinàriament difícil: havia d'anar el president de la Generalitat a una manifestació independentista? Mas ha decidit no anar-hi, i amb això probablement assumeix més risc que amb cap altra decisió que haja pres fins ara.


Perquè el president Mas no hi acudirà, però al mateix temps el govern considera, i així ho ha dit en públic, que és molt important que la manifestació siga un èxit. Perquè el govern diu explícitament que això li donarà força per a negociar a Madrid el pacte fiscal; no la independència, que és la cosa per la qual es manifestarà la gent. Perquè el seu propi partit, la seua gent, hi serà. I perquè hi ha una lectura inevitable del seu comportament: Mas vol usar els manifestants per a espantar Rajoy i intentar aconseguir així una cosa molt inferior a la que els manifestants demanen. Igual li ix bé, però a mi em sembla que juga amb foc.


És evident que ningú no està obligat a anar a una manifestació i també que si el president hagués deixat clara des del primer moment la seua posició potser ara no seríem on som. Però cal recordar que ha estat des del mateix govern que s'ha alimentat la polèmica amb rumors i declaracions de consellers que no eren necessàries i que ara poden girar-se-li en contra. 


Perquè si la manifestació té una assistència discreta no passarà res. Però si s'acosta als nivells de la del 10-J i és molt massiva, aleshores molta gent es preguntarà inevitablement com és que ell no hi era, i per què va decidir no anar-hi, després d'haver-s'ho plantejat. I amb això els dubtes sobre la seua capacitat per a liderar el país també creixeran, potser molt. Més encara si la seua resposta a un hipotètic clam independentista consisteix només a anar a Madrid a reclamar el pacte fiscal... quan el seu govern ja ha demanat un rescat que literalment posa l'autonomia en perill. 


PS: Sobre això del rescat, vegeu l'opinió d'Elisenda Paluzie.

Mail Obert