Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

20.08.2012

Ha d'anar Mas a la manifestació de l'Onze de Setembre?

La participació d'un president de la Generalitat en una manifestació és molt excepcional. Per això ha cridat tant l'atenció que el conseller Puig haja anunciat que Artur Mas potser seria a la manifestació de l'Onze de Setembre. Un fet que tindria un valor polític enorme, però que cal mirar amb lupa.


D'entrada, cal dir que, si el president de la Generalitat participa en una manifestació per la independència, l'impacte  serà enorme. I ningú no hauria de rebaixar-ne ni la importància ni el valor real: seria el primer gest obertament independentista d'un president de la Generalitat des de Macià. Si Mas participa en la marxa, no serà el moment de retreure-li les retallades o de criticar el pacte fiscal. L'èxit de la manifestació de l'Onze de Setembre també depèn de la concòrdia de tots els participants, units des de la discrepància per un objectiu comú.


Ara, el president de la Generalitat no és un ciutadà, ni un polític, qualsevol, sinó el màxim representant del país, que l'ha votat perquè ho fos. I això representa una dificultat per als organitzadors: no pot anar a qualsevol lloc ni de qualsevol manera. Ha de tenir el relleu institucional que mereix. Relleu que cal mesurar bé, perquè és natural, així mateix, que els altres grups polítics recelen que el president no vulga capitalitzar l'èxit de la manifestació.


I és ací on pot haver-hi la dificultat. Especialment, si el govern pretén canviar o matisar el lema de la marxa --cosa que no ha dit que vulga fer, tanmateix.



PS: Alguns lectors em recorden que el president Mas ja va votar en els referèndums independentistes i que aquell seria de fet el primer gest independentista. És cert però no va voler que hi hagués fotografia ni va dir què votava encara que tots vam entendre que votava a favor.

Mail Obert