Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

20.06.2012

No ens tenen respecte

En poques hores el govern de l’Aragó ha reformat la seua minsa llei de llengües eliminant el català i convertint-lo en un esperpèntic ‘aragonés oriental’ i una marca de cervesa, Amstel, ha provocat la reacció furiosa dels valencians per un anunci, presumptament graciós, en què es burlava de la nostra manera de parlar. No és cap sorpresa això. Les notícies de les agressions contra la llengua s’han fet tan quotidianes que ja ni en fem notícia. Ens hi hem acostumat, fet que ja és, lamentablement, una victòria per a ells.


Durant dècades els valencians, sobretot, hem aguantat el seu atac permanent, disfressat a voltes de presumpte conflicte civil. Però ara cap territori del sud no s'escapa de la campanya: a les Illes, al Principat o a la Franja l'agressió és constant i coordinada, i el principal partit nacionalista espanyol, el PP, n’és el responsable institucional. Però, alerta, que no són ells i prou.


Ahir, en resposta, a la campanya multitudinària de les xarxes socials contra l’estúpid anunci d’Amstel els creadors de la campanya van dir que ‘no hi havia hagut mala intenció’. Mala intenció, no ho sé, però manca de respecte, sí. Total. I aquesta és la qüestió. Tan clara que ells ni s'adonen de què fan, de tan natural que veuen el seu discurs.


No són solament els votants del PP que no tenen gens de respecte al català; són els parlants de l’espanyol, amb les excepcions que calga apuntar. Ni en tenen ni en demostren mai. La immensa majoria dels parlants de l’espanyol consideren la nostra llengua un idioma menor, un ‘valencianano’. I és d’ací i no d'enlloc més que naix la política que regeix l’estat que ells dominen: el supremacisme permanent en favor del castellà. 


I aquest, i no solament el PP, és el nostre drama particular, de Fraga a Maó i de la Jonquera a Guardamar. Els parlants del català al sud de la ratlla tenim un problema que és el mateix per a tots i contra el qual hem de reaccionar tots: no ens tenen respecte, simplement. En l’estat que diuen que és el nostre i on no som cap minoria ínfima, sinó un ciutadà de cada cinc.

Mail Obert