Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

11.06.2012

L’orgull ferit del govern espanyol

És normal que a l’hora d’explicar una decisió de tanta importància que puga determinar tota sola el futur polític d’un govern hom vigile què diu i com ho diu. Fins i tot es pot entendre que cerque la interpretació més positiva per a les aspiracions pròpies. I que caiga en el joc de les paraules, inventant-se la llengua per dir de manera que sonen suaus coses que no ho són gens.


Tot això entra dins la normalitat dels fets. Però fins a un cert punt. Perquè ahir el president del govern espanyol va dir coses gens demostrables. Resulta patètic que digués, plantant cara, que havia estat ell qui havia pressionat per aconseguir un préstec, mentre que la resta de caps de govern no paren d'explicar que gairebé el van sotmetre a un tercer grau perquè acceptara el rescat.


També és ridícul que venga el discurs que això és un simple rescat bancari que afecta no afecta sinó els bancs. N'hi ha prou de llegir el comunicat de l’Eurogrup, que deixa ben clar que el programa d’ajut financer es revisarà ‘paral·lelament’ a les reformes econòmiques que introduesca el govern Rajoy. Per molt que hom force la llengua una revisió paral·lela tan solament pot voler dir que es revisarà la situació dels bancs i la de l’estat.


La veritat és que la gestió que el govern espanyol ha fet de la crisi no ha estat gens encertada, però molt pitjor ha estat la gestió comunicativa que n’ha fet. Mirem-nos-ho com vulguem. Que de Guindos digués que eixia a parlar ell perquè el membre de l’Eurogrup era ell, no Rajoy, fou una patinada de dimensions còsmiques. Que Rajoy, de primer amagat, improvisàs després una conferència de premsa abans d’anar a futbol, fou un destrellat. I la negativa a respondre en anglès les preguntes dels periodistes, quan era fonamental de presentar una bona imatge a la resta d’Europa és un indici més que el govern espanyol, i Espanya, no han entès gens la nova situació en què es troben.


Tenen l’orgull ferit. Però haurien d’entendre, i com més prompte millor, que ja no es poden permetre ni de tenir orgull…

Mail Obert