Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

19.05.2012

Quan Madrid menteix

Al febrer la comunitat de Madrid va enviar a Hisenda les dades del dèficit fiscal propi del 2011, que era de l’1,3%. Però ahir es véu obligada a reconèixer que havia mentit, perquè, en realitat, havia estat del 2,2%: pràcticament el doble. En nombres redons, 2.027 milions d’euros que, supose, la presidenta madrilenya volia amagar. Com és sabut, l’objectiu del govern espanyol era que les comunitats autònomes tinguessen un dèficit màxim de l’1,3%. Cap comunitat no reeixí, tret de Madrid, cosa que va permetre a Esperanza Aguirre d'alliçonar a tort i a dret. Precipitadament, això sí, perquè ara es veu que tot plegat era mentida…


També el País Valencià i Galícia, totes tres governades pel PP, ves per on!, van mentir. En el cas gallec la xifra real triplica la presentada al principi, comportament que, és clar, causa molt d'estupor.


I ara què? De moment el govern espanyol ha mirat de dissimular --imaginem que això hagués passat a Catalunya o a Andalusia… O recordem què va passar amb la famosa polèmica sobre si Zapatero havia enganyat la Comissió Europea o no amagant el dèficit real.


La cosa té encara més gràcia, o irrita més, si tenim en compte que l’actual secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, era el reponsable dels comptes públics de la Comunitat de Madrid l’any passat. I per tant, fou l’autor de l’artifici de les xifres falses. Mirat d’una altra manera: l’home que collava totes les comunitats perquè diguessen la veritat era el mateix que havia mentit. Ja veiem, doncs, quin personal ens governa.


PS. La presidenta de Madrid no hauria de disculpar-se, si més no? O potser dimitir fins i tot?

Mail Obert