Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

20.11.2011

Anàlisi electoral 1 (20.10)

Anàlisi electoral 1 (20.15)

Primer de tot cal aclarir que el comentari sobre les enquestes és sempre complicat. En aquest cas, a més, hi ha una sola enquesta (la que han fet conjuntament les televisions de la FORTA i TVE). Cal, doncs, prudència.

Però, això no priva que hi haja unes primeres dades a comentar.

El PP, efectivament, guanya de llarg. Guanya amb contundència però ja es dibuixa quin serà el seu problema: el País Basc i Catalunya voten diferent. La qüestió territorial, doncs, serà un gran maldecap per a Mariano Rajoy.

La possible victòria d’Amaiur al País Basc és una notícia enorme. Els independentistes demostren la seua força i s’anuncia la possibilitat d’unes eleccions basques el 2013 en què el lehendakari podria ser Arnaldo Otegi.

El PSOE s’enfonsa tant que sembla difícil que puga surar. Només guanya, sempre segons les dades de l’enquesta, a la província de Barcelona i potser a la de Tarragona. I ací faria bé de no perdre de vista que guanya més per impedir la victòria del PP que no per mèrits propis. Fa quatre anys es van equivocar llegint els seus resultats extraordinaris com un xec en blanc. Però, pel PSOE, la pitjor notícia és que perd també a Andalusia, el darrer gran poder que li resta i que l’any pot perdre del tot.

El vot als partits minoritaris no creix prou. La tendència que les enquestes esbossaven, no es consolida en aquesta enquesta a peu d’urna. No hi entren nous partits, al parlament. Cal veure si Compromís ho aconseguirà.

Mail Obert