Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

18.11.2011

Mirant el vot més enllà de diumenge

Les eleccions de diumenge tenen poc interès, si les mirem des de la perspectiva de la funció que els fóra pròpia. El Partit Popular governarà Espanya, si més no uns quants dies: vist l'enrenou financer, no crec que ningú puga assegurar que s'hi estaran els quatre anys reglamentaris. Ara, com en tantes coses de la vida, l'interès estarà en els detalls.

Passat el diumenge, el calendari electoral es relaxarà un parell d'anys i no hi haurà manera de constatar les tendències a l'alça o a la baixa dels partits. Hi haurà eleccions presidencials al nord, l'any vinent, però no tindran gaire relleu per al futur del país. Tan poc, que és possible que les eleccions basques del 2013 ens interessen més, especialment si confirmen el previsible augment dels partidaris de la independència. Siga com siga, des del moment que es tancaran les urnes, diumenge, ja entrarem en el cicle electoral del 2014, en què les coses podran ser serioses, de debò.

És, doncs, en aquesta perspectiva, que el vot de diumenge, o l'abstenció, serà important. Amb vista al 2014 no serà igual que diumenge al vespre ens trobem amb una Esquerra en caiguda lliure, com fins ara, o que albirem una Esquerra recuperada o fins i tot en ascens. Com tampoc no serà igual que Iniciativa cresca i es consolide com una alternativa real i seriosa als socialistes o que Compromís trenque el sostre de vidre i demostre per fi que el valencianisme no és una força social i política de caràcter marginal, sinó una opció amb què caldrà comptar a l'hora de formar govern, quan el canvi arribe al País Valencià.

I, és clar, no serà igual un gran triomf de Convergència, guanyant per primera vegada unes eleccions espanyoles, que un fracàs que podria arrossegar Duran, amb tot allò que implicaria des del punt de vista nacional --pensant, ho torne a dir, en el 2014.

Però em fa l'efecte que, deixant de banda l'aspecte electoral principal, o siga qui manarà a Espanya, tota la tensió se centra en les altres batalles, incloent-n'hi, per cert, una de no menor: diumenge començarem a saber si el partit socialista aguanta o si comença a ser un cadàver polític. Poca broma.

Mail Obert