Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

07.11.2011

Quan segresten el pluralisme

Avui al vespre dos partits polítics segrestaran un mica més el procés electoral del 20-N. Com si el parlament espanyol fóra cosa de dos, tan solament dos dels candidats faran el debat que se suposa que ha de decidir la intenció de vot dels ciutadans. Ara, un cop d'ull al mapa ensenya algunes dades significatives relatives a l'Espanya estricta, que segurament expliquen el fet.

Mirem els números. Hi ha 149 diputats del congrés espanyol elegits al nostre país, al País Basc, a Galícia i a les Canàries. D'aquests, 149 diputats, segons l'enquesta del CIS, 31 no són del PP o del PSOE. Dit d'una altra manera: un 21% dels diputats originaris de les nacions perifèriques no són dels dos grans partits espanyols.

En canvi, dels 201 diputats elegits en territori estrictament espanyol solament 8 no són membres del PP o del PSOE, que és tant com dir un ridícul 4%. (I encara, d'aquests, n’hi ha un que és un escindit del PP, i tres, d'aquesta cosa estranya que és UPyD...)

La diferència encara és més gran si comparem els diputats elegits al nostre país amb els que elegeix Espanya, perquè un 24% dels diputats del nostre país no són del PP o del PSOE, contra un 4% dels diputats espanyols que no ho són. I la diferència és monumental si mirem el Principat tot sol, perquè aleshores un 40% dels diputats no són del PP o del PSOE, contra un 4% que no ho són a Espanya.

I què volen dir aquestes xifres? Bàsicament, com ja explicava aquest cap de setmana el New York Times, que el grau de democràcia espanyola és molt baix. Que el bipartidisme ha esdevingut un tap i que el concepte de pluralitat dels ciutadans espanyols és molt i molt limitat. Cap parlament europeu no és tan pobre en termes de pluralitat com ho seria l'espanyol, si en descomptàssem els diputats provinents de les nacions perifèriques.

Tenint en compte, doncs, que, com passa sempre, ells únicament pensen en ells, s'entén que els espanyol ja en tinguen prou amb un debat Rajoy-Rubalcaba, que al cap i a la fi és un debat que s'adapta bé al seu país.

Al seu, però no pas al nostre.


(Repetesc les xifres perquè es veja més clar:
Diputats elegits a Espanya que no són del PP o del PSOE: 4 %.
Diputats elegits a les altres nacions que no són del PP o del PSOE: 21 %.
Diputats elegits al nostre país que no són del PP o del PSOE: 24%.
Diputats elegits al Principat que no són del PP o del PSOE: 40 %.)

Mail Obert