Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

12.07.2011

El futur de la premsa en l'era post diaris de paper

Ahir vam posar en marxa +VilaWeb. Aquest és un projecte innovador que segueix les darreres tendències del sector, especialment visibles als Estats Units, i que defineix un futur net i clar per a aquest diari, que se situarà aviat en l'horitzó dels vint anys de la seua fundació. +VilaWeb és un projecte que vol posar la comunitat dels lectors en el centre del dia a dia de VilaWeb. És per tant una revolució en la qual us convidem a participar i de la qual m'agradaria explicar-vos algunes claus.

Fa mesos que treballem en aquest projecte i per a sorpresa nostra mentre l'anàvem bastint anàvem trobant altres mitjans d'arreu del món, com el Texas Tribune, el Voice of San Diego o el Rue89 que coincidien amb nosaltres en la reflexió, que feien anàlisis semblants sobre el futur de les empreses periodístiques i que bastien projectes similars al que ahir vam fer públic nosaltres. Això ens va encoratjar molt.

I ahir mateix The Economist publicava aquest article que porta per títol 'Reinventing the Newspaper', en el qual, després de fer un repàs dels esforços que dediquen a sobreviure els diaris en paper, el prestigiós setmanari britànic elogia el model que és a la base de +VilaWeb. Diu concretament que 'és evident que començant de cap i de nou -usant la tecnologia més puntera, sense el lligam de les impremtes i sense la dependència de la publicitat en paper- aquestes organitzacions [els diaris americans que comparteixen el nostre model] poden sentir-se optimistes, perquè formen part d'alguna cosa innovadora, en comptes de sentir-se part [com els mitjans en paper] d'una indústria en perill'.

Això que n'hem dit 'la premsa' viu moments molt convulsos. El periodisme passa una època brillant, però les empreses periodístiques són ara mateix a l'abisme. Als Estats Units i en alguns països europeus molts mitjans ja han tancat les seues portes, incapaços d'adaptar-se a la revolució que significa internet. I tanmateix els diaris som més necessaris que mai. L'allau d'informació que rebem els ciutadans reclama filtres, reclama credibilitat, reclama rigor informatiu. I reclama molta independència dels poders polítics i econòmics.

La solució més equilibrada a aquests reptes passa per repensar els diaris i redefinir-los al voltant de la comunitat dels lectors, que és en definitiva el que els dóna la vida. Passa per escoltar molt més el que ens reclama la gent i per reforçar, amb el suport dels lectors, el treball rigorós i de qualitat dels professionals que fem la informació i que, en el nostre cas, fa dècada i mitja que s'expressa hora a hora i minut a minut. La suma d'aquestes dues necessitats és el que vol omplir +VilaWeb.

Els pròxims anys veurem canviar molt el marc nacional de comunicació. Per desgràcia, haurem d'estar preparats per patir la desaparició de capçaleres i de fórmules, noves o històriques, que no superaran les crisis, econòmica i de model, que ens assetgen. Per això a VilaWeb volem ser més forts. Precisament perquè som molt conscients de la importància que la nostra veu té a l'hora de fer més fort aquest marc nacional de comunicació, que uneix lectors i espectadors de Salses a Guardamar, de Fraga a Maó, i ara a més fins allà on un catalanoparlant té accés a un mòdem.

En aquest combat per la premsa i per la cultura catalana VilaWeb ha estat sempre en les primeres files, aportant la nostra experiència, el nostre atreviment i la nostra capacitat d'innovació. Però si en el passat vam protagonitzar moltes innovacions tecnològiques, avui us reclamem a vosaltres que tots junts en protagonitzem una de social. Perquè si tots fem més fort VilaWeb el periodisme de qualitat serà més fort, la independència periodística del diari també ho serà i tots plegats estarem més preparats per a fer front al futur.

Per tot això us demanem que us apunteu a +VilaWeb i que prengueu part de les noves eines de participació en la redacció del diari que us expliquem en detall aquí.

Mail Obert