Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

29.06.2011

Letizia Ortiz i els alcohòlics

La redacció de VilaWeb és a quatre passes del MACBA, i des de fa mesos compartim amb els veïns el neguit que suscita la presència continuada d'un grup d'alcoholitzats que hi fa vida. Hem provat de fer veure a l'Ajuntament de Barcelona que aquesta situació no es pot sostenir. I ahir va acabar-se de sobte. Solament durant les hores que Letizia Ortiz va visitar el FAD, o el MACBA –no ho sé ben bé.

El problema és seriós. Perquè afecta la dignitat humana més bàsica. Una dotzena de persones malaltes, alcoholitzades i que necessiten assistència urgentment, fa mesos que han decidit d'estar-se a la plaça, segurament perquè és l'únic lloc que tenen. I hi fan tot allò que hom fa allà on viu, és clar. Hi són tothora, amb uns matalassos que fan por de mirar, i cada dia sol haver-hi algun incident quan es barallen entre ells o violenten la gent del barri que els passa pel costat.

Fa mesos un grup de veïns, tips de la situació, ens vam adreçar a l'ajuntament per fer saber que allò no podia continuar d'aquella manera. Que aquelles persones necessitaven tractament i nosaltres, xicalla inclosa, necessitàvem no haver de suportar constantment les seues eixides de to. Vam parlar amb la regidora del districte, que fins i tot va convocar una reunió, i va entendre clarament que la inquietud de la gent era molt notable. Li vam exposar possibles alternatives assistencials i la necessitat d'un cert control de la situació per la guàrdia urbana, especialment quan hi havia incidents.

La resposta va ser que això s'arreglaria. Però no s'ha arreglat. Durant uns quants dies hi van aparèixer un parell de patrulles de la Guàrdia Urbana que bàsicament se'ls miraven hores i hores i en alguna ocasió els allunyaven, cosa que tampoc no és solució, perquè no es tracta pas de moure'ls d'un carrer a un altre. I res més.

Però ahir, quan vaig eixir de la redacció, vaig veure un enorme desplegament de la guàrdia urbana i com treien els alcohòlics de la plaça de mala manera. Amb molta contundència. Vaig restar perplex. Tant que vaig entrar al forn a demanar si havia passat res greu. Em van respondre 'Es veu que ve la Letizia'. Letizia Ortiz.

Caram! Vet aquí, doncs, que poden passar mesos i mesos sense que les autoritats facen cas dels veïns i, en canvi, la simple presència d'aquesta senyora desencadena un esforç titànic per a amagar-li la realitat del barri i els mals que tenim.

No sé si avui me'ls trobaré de nou, els alcohòlics, instal·lats en la seua cantonada, però no dubte que, si no s'han espantat massa, la resposta és que sí. I que hi romandran mentre no hi haja una altra visita d'aquest estil, tret que el nou batlle de Barcelona comence a desmarcar-se ràpidament de les pràctiques del seu antecessor, cosa que m'agradaria molt.

Tot plegat crec que també explica el perquè de moltes de les crítiques a la classe política i el malestar generalitzat que inspiren les seues pràctiques, tan observables en la quotidianitat. Perquè, si en una democràcia tots tenim un vot i només un vot, com és que els nostres no serveixen per fer entendre a ningú els mals que ens afecten, i el d'aquesta senyora, que també en té tan sols un, sí que fa que s'espavilen?

Mail Obert