Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

16.09.2010

L'abstenció és l'enemic

El Col·lectiu Eterna va proposar dimarts una nova manera de resoldre aquesta manca d'unitat que angunieja una bona part de l'independentisme i que, si més no, és imaginativa. Proposa que Solidaritat no es presente per Girona, que Reagrupament no es presente per Barcelona, i que es pacte una solució semblant a les altres dues demarcacions. D'Esquerra, l'altra candidatura independentista, no en diu res.

És constatable, i es va veure prou clar l'Onze de Setembre, que hi ha una part substancial de l'independentisme que pateix pel fet que hi haurà dues candidatures, si no compten amb Esquerra, o tres, que es diuen representants del sobiranisme. I que això pot complicar l'accés al parlament. En el seu article, de fet, el Col·lectiu Eterna aporta xifres i precedents, com molta gent havia fet abans: No desafiaràs la llei, diuen ells.

Fa moltes setmanes ja vaig dir què en pensava, de tot plegat. Crec que, si els partits polítics volgueren, una gran coalició dels tres Joans (Puigcercós, Carretero i Laporta), amb una proposta nítidament independentista, podria provocar, a curt termini, un terrabastall electoral i sociològic al país. Però no han volgut.

Per tant, bo i entenent que hi haja qui s'esforce per aconseguir encara el pacte, em sembla que comença a ser hora que tots plegats canviem de xip i deixem de lamentar-nos. Sobretot perquè crec que és important evitar que el desànim es transforme en decepció. Cal que la gent vote; que vote qui vulga, però que vote pel país. Els ciutadans, tots plegats, decidirem amb el nostre vot i hauríem d'evitar, per tots els mitjans, de convertir la decepció de la unitat que no arriba en un desànim que ens porte a l'abstenció. El missatge, per tant, l'hem de capgirar en positiu. Tenim moltes opcions que ens permetran de votar per la independència directament o per la nació: servim-nos-en.

Però si hi ha gent, com aquest col·lectiu, que creu que encara es pot aconseguir la unitat, no l'aturaré pas jo...

Mail Obert