Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

27.05.2010

Burca i equilibri

A Lleida serà prohibit, des de demà, que ningú puga entrar en cap equipament municipal de la ciutat amb burca. Sóc favorable a la prohibició d'entrar amb la cara tapada en una dependència municipal o en un bar, però, ep!, la cara no es tapa solament amb una burca, no fem trampes…

Trobe que és totalment normal que es prohibesca l'entrada en un local qualsevol a qui vaja amb la cara tapada. És una simple qüestió de seguretat. Però esgrimir aquesta raó pràctica com un argument per a combatre la burca, precisament la burca, és amagar que, en realitat, allò que inquieta no és la cara tapada, sinó la religió musulmana, i una suposada invasió d'Europa per les poblacions africanes i asiàtiques.

Dic que és amagar la realitat perquè, si no fos així, si parlàssem de la simple raó pràctica de cobrir-se la cara o no, crec que és una obvietat que no parlaríem de roba islàmica, sinó de roba en general. O no és cert que tots veiem més gent amb la caputxa sobre el cap o amb barrets estrafolaris i mocadors a la cara que no pas senyores vestides amb burca?

Ací és on hi ha el perill. Jo sóc radicalment contrari a la burca, en qualsevol situació, però entenc que prohibir la burca en un país on un missatger pot entrar en un despatx amb el casc de la moto posat, per dir un exemple, és posar contra les cordes tota una comunitat, i ben innecessàriament, ara mateix.

Encertar el to, l'equilibri, amb els nostres compatriotes musulmans és fonamental. I això no es fa a base de prohibir-ho tot ni de fer grossa una polèmica inexistent.

Mail Obert