Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

26.04.2010

Les consultes i el centre polític

No sé si és bo de continuar fent consultes quan el país viu en estat pre-electoral. Siga com siga, el debat és al carrer i és inevitable. Potser per això ahir el PSC va oblidar la discreció mantinguda en les tandes anteriors i va traure l'artilleria pesant contra l'independentisme. A risc, ep!, de trobar-se fora de la centralitat política, que no sé si ho veu.

Ja s'han fet tres tandes de consultes sobre la independència; quatre, si comptem la d'Arenys de Munt. A l'hora de fer balanç, com és normal, cadascú hi veu allò que més l'interessa. En aquestes altures, tanmateix, cal ser molt cec per a menystenir un moviment que ha demostrat una consolidació notable.

Ahir van votar 212 municipis. D'aquests, n'hi havia de pes i de molt importants. Els resultats obtinguts en alguns són decebedors i mereixen una reflexió profunda; però els d'alguns altres, no. I en tot cas, el volum global de les paperetes comença a tenir un significat inequívoc. Entre totes tres tandes prop de mig milió de ciutadans han votat que sí a la independència. Si tenim en compte que el nombre de votants cridats a les urnes ve a ser l'equivalent d'un terç del total de votants del Principat, no parlem pas de poca cosa.

El PSC ha provat de desqualificar les consultes, i molt especialment que CiU hi haja participat, dient que dibuixen espais fantasmagòrics i que no se sap on porten. Home, la gent que ha votat ha votat amb una claredat meridiana. Perquè hom li demana una cosa molt concreta: si és favorable a la independència, és a dir: a la separació d'Espanya. Més concreta no em sembla que puga ser, la pregunta; i el fet que la resposta, de moment de mig milió de catalans, siga que sí, que endavant, hauria de fer reflexionar també el PSC.

Ho diré amb dades concretes. El PSC en les eleccions del 2006 va obtenir 796.173 vots. Per comparació, mig milió de vots independentistes rotunds sobre un terç de l'electorat no em semblen pas pocs. I tampoc no és una dada menor que ara mateix ja hi haja més sí a la independència en les consultes que no vots aconseguits per Esquerra Republicana, l'únic partit independentista del parlament, en les últimes eleccions.

Si els socialistes es pensen que han trobat la fórmula màgica per a atacar CiU amb vista a les eleccions del novembre, entenc que se'n vulguen servir. Però jo no em sentiria tan segur que l'invent haja de funcionar. Perquè la mobilització, la consistència i els resultats d'aquest moviment indiquen, sobretot, que la centralitat del país és ara més a prop de l'independentisme, i molt especialment del dret de decidir, que no pas n'és lluny. I si és així, són ells qui es van allunyant. Del centre.

Mail Obert