Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

25.03.2010

Llegint les enquestes

L'enquesta d'ahir d'El Periódico porta cua. A CiU es malfien de tanta alegria, a Esquerra no s'ho acaben de creure i, si cal tanta explicació sobre Laporta, potser és que deu haver-hi alguna cosa.

CiU fa quatre anys va parar ben escarmentada. Les enquestes eren molt favorables, però li van servir de poc. Perquè, a l'hora de la veritat, a les urnes, molts escons es van fer fonedissos i, com diu el tòpic, només hi ha una enquesta que val de debò, que és la de les urnes. Per això és raonable que es preocupen tant quan veuen que es repeteix l'escena i que fins i tot un diari tan poc amic com El Periódico també proclama (fa poc va ser La Vanguardia) que això serà una passejada.

Una de les causes de la bolcada electoral de fa quatre anys va ser que el tripartit esdevingué possible in extremis, gràcies a una carambola que va afectar Esquerra. Els republicans van arreplegar tres dels quatre darrers escons per província, una mica una loteria. Fa quatre anys això va servir per maquillar els resultats d'Esquerra, però ara ho poden pagar car. Sense comptar aquests darrers tres diputats, els republicans haurien passat de 23 escons a 18. Però ara parteixen més dels 18 que no dels 21 oficials i, per tant, una baixada en realitat no tan exagerada podria donar-los un resultat advers espectacular.

Ara, la gran incògnita continua essent el tàndem Laporta-Reagrupament. Oficialment, l'enquesta diu que no trauran res, però l'anàlisi detallat de les dades sobre Laporta sorprenen. Com a candidatura, diu que no entraria al parlament, però, en canvi, un 26% dels enquestats diu que podria votar Laporta: és el quart candidat que més gent voldria que fóra president i el segon candidat més conegut. Sembla que no quadren les dades, però hi ha dues possibles explicacions. L'una, la dóna el diari mateix, quan explica que la majoria dels enquestats no sap de quin partit és. L'altra és que aquesta mena d'enquestes es basen en el record de la intenció de vot i, per tant, és difícil que un candidat nou hi entre de manera clara. Hi ha qui parla de manipulació, però jo no ho crec. Més aviat em sembla que el diari és valent i transparent explicant les dades contradictòries que té sobre l'actual president barcelonista.

Mail Obert