Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

25.02.2010

Joc brut

Les pròximes eleccions seran molt importants. Hi ha molt de nerviosisme i ja fa temps que s'observa un cert joc brut molt desagradable que ahir va manifestar-se de ple amb un correu falsificat que presagia uns mesos poc elegants.

L'episodi, per desgràcia, ja és públic. Ahir a migdia centenars d'usuaris reberen un comunicat que, usurpant el nom d'una militant de Reagrupament, mentia amb la intenció política clara de difamar aquesta formació i Joan Laporta. Dues publicacions digitals, sense pensar-ho ni un segon, van donar-lo per bo i hi afegiren tot de comentaris i d'opinions.

A VilaWeb vam optar per cercar la militant, via Facebook i per telèfon. La vam trobar i ens va desmentir el contingut del comunicat i sobretot que l'hagués escrit ella. De les dues publicacions que l'havien difós, l'una el va retirar de seguida sense explicar res als lectors, i l'altra el va mantenir força estona fins que, finalment, va rectificar. Però el mal ja era fet, bàsicament per l'individu que havia enviat el fals correu.

Crec que la vida privada de la gent ha de restar al marge de la informació política, i així ho ha cregut la majoria de la professió d'aquest país durant dècades. Sempre hi ha hagut dossiers i insinuacions; Maragall i Pujol en van haver d'aguantar molts, per exemple. Però mai no hi havia hagut tanta facilitat per a difondre insídies com ara, amb internet, ni tanta credulitat ni tantes ganes de fer safareig. Un simple correu multiplica per mil la mentida; ja no diguem, si ningú el rellança i hi dóna publicitat.

Fa mesos vam veure fotografies d'un 'possible' candidat campant en una festa privada tot amerat de suor. També n'han circulat, clarament manipulades, d'una altra candidata, que ni sabem si es presentarà encara. I ara hi ha aquesta carta. Tot això és joc brut i qui siga que en fa, ha de saber que, si és possible que embrute la persona que pretén perjudicar, en realitat és la nostra societat allò que, sobretot, embruta.

Mail Obert