Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

26.01.2010

A Ascó, no

No m'agrada que això acabe amb acusacions barroeres d'on treballa l'alcalde o deixa de treballar, però crec que Ascó no és un bon lloc per a posar-hi un cementiri nuclear, sobretot per manca de concòrdia.

Hi ha qui proposa com a argument en favor del cementiri que tres centrals nuclears, les d'Ascó i Vandellós, siguen tan a prop. Jo crec, en canvi, que aquest és l'argument fonamental per a oposar-s'hi, per saturació. No crec que siga lògic posar encara més instal·lacions relacionades amb l'energia nuclear en una àrea que ja n'és tan saturada.

Un argument seriós, aquest sí, és el que pertoca a l'autonomia municipal. Un argument molt legítim i que no pot ser defugit sense més ni més. Però, en aquest cas sembla evident que les repercussions de la decisió sobrepassen clarament l'àmbit municipal, i això fa que encara que l'opinió de l'ajuntament siga molt important i haja de ser escoltada no siga l'única decisiva.

Ara, hi ha un argument, que crec que és el principal, i és que l'oposició clara que hi ha entre partidaris i detractors del magatzem impossibilita que s'emplace en lloc objecte de litigi. La Unió Europea mateix, des del projecte Argona, insisteix vivament en la necessitat que una instal·lació d'aquestes característiques tinga un consens ampli d'autoritats i ciutadans. I és una evidència que no hi ha aquest consens. Ni entre els polítics (n'hi ha prou de veure la confrontació entre regidors contraris i regidors partidaris, i entre aquests i la cúpula dels partits respectius), ni entre les corporacions municipals de la contrada (com a prova, l'oposició amb el consell comarcal), ni entre la població.

En aquestes circumstàncies prendre una decisió que tindrà repercussions durant centenars d'anys no sembla assenyat. Simplement.

Mail Obert