Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

24.11.2009

Una nació que parla amb si mateixa

A punt de fer quinze anys VilaWeb es renova avui d'una manera profunda. No solament amb un canvi de maqueta. De fet, renovem els principis que ens han fet ser això que som, és a dir: independència, rigor, qualitat, innovació i esforç, i ho fem sabent que es va obrint una nova era del periodisme i del país. Una nova era per la qual tots hem d'estar preparats.

Els canvis més visibles, evidentment, són el de l'aspecte del diari i el de la nova redacció. Però cal entendre'ls com allò que són: senyals de com encarem des de VilaWeb aquesta nova etapa, senyals del camí que volem seguir, del model de diari que volem assentar. Volem ser millors que no som avui i per això ens hem posat en les mans d'un dels dissenyadors més brillants que ha vist aquest país aquestes últimes dècades i per això hem confiat a una de les arquitectes més interessants que hi ha ara mateix la creació d'un nou espai que ha d'expandir el nostre model més enllà de la xarxa.

Amb aquests canvis, des de VilaWeb volem accentuar més la nostra personalitat i recordar que sense arrels és molt més difícil d'inventar i d'innovar. Nosaltres fem periodisme des de la frontera del futur, però no ignorem els principis bàsics que han inspirat el bo i millor del periodisme del nostre país i del món. La nostra voluntat és d'explicar què passa i donar al lector tantes claus com siga possible perquè entenga millor què li passa. I ho hem fet, ho fem i ho farem sense cap més compromís que el de treballar des de la llibertat de pensament i d'expressió, des de la independència. Creiem que en aquest temps de tanta voracitat informativa cal remarcar els elements que ens fan diferents, i per això vam demanar a América Sánchez i a Albert Planas que crearen una nova VilaWeb en què continent i contingut poguessen ser un tot encara més potent. Volem la imatge de qualitat que reclama un diari que aposta per la qualitat. Però volem que aquesta imatge siga també trencadora i diferent, perquè és això que aportem cada dia als nostres lectors: una altra imatge del món i del país, que troba només circumstancialment en uns altres mitjans.

VilaWeb sempre ha estirat la corda. Sempre hem anat al davant en formats periodístics, en la manera de presentar la informació, de copsar la realitat d'un país que canvia a una velocitat de vertigen. No vam ser els primers un dia i prou, aquell llunyà 1995. VilaWeb porta en el codi genètic la voluntat d'obrir camí i la torna a posar en relleu avui, i no solament amb una imatge nova i amb continguts i serveis pensats per a demà.

Per això també ens comprometem amb la ciutat de Barcelona i amb el Raval obrint una redacció modèlica per al periodisme del segle XXI en el cor de la ciutat, en el cor de la capital d'un país que n'hi ha que voldrien que fóra una capital contra el país. És una redacció oberta als lectors i té voluntat de ser-ho, ara que moltes redaccions tendeixen a ser búnquers. És una redacció que vol ser, alhora, un centre de cultura i de participació ciutadana en el cor mateix de la ciutat, ara que les redaccions en fugen. Una redacció estudiada fins al darrer detall, pensada i imaginada des de la nostra passió per l'ofici, però també des de la passió demostrada per Montserrat Batlle i l'equip de RGA, que ha treballat durant un any i mig llarg fins a fer-la possible.

A VilaWeb ens agrada de recordar aquella frase que va escriure Arthur Miller: 'Un gran diari és una nació que parla amb si mateixa.' Això, exactament això, volem que siga VilaWeb, i és per això, i per continuar oferint-vos el millor diari que sabem fer, que parem una casa nova i pintem la façana més clara que mai.

Mail Obert