Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

10.01.2007

Televisió IP: avui ja és demà

Ahir va ser un dia molt llarg a VilaWeb. Al matí vam posar en marxa la nova VilaWeb TV, a migdia vam fer-ne la presentació pública, tota la tarda vam observar com la molta gent que hi anava entrant alentia els vídeos en excés i al vespre Apple va presentar Apple TV, la peça que ens calia, una de les eines que revolucionarà la televisió per internet, traient-la de l'ordinador i portant-la a l'aparell que li correspon: una TV sense fronteres ni límits. Una TV sense cadenes i amb milers de cadenes alhora. Una TV feta de YouTubes i, entre tants altres, de VilaWeb TV. Ahir el demà es va fer avui, de cop i volta.

La revolució és d'unes conseqüències molt més que notables. El 2006 ens oferí les primeres proves que el tsunami d'internet ja ha arribat, més enllà de les platges del paper, a les platges del vídeo. I els primers dies del 2007 comença a plasmar-se la possibilitat tangible d'un altre model de televisió. Un canvi igual al que iPod, els mp3 i el napster han protagonitzat en el món de la música, un canvi igual al que han sofert els diaris en paper dintre la xarxa, un canvi semblant al que la telefonia IP protagonitza d'una manera substancial en les telecomunicacions personals. La televisió IP ja ha arribat i pica a la porta amb la mateixa força. No és important si hi trigarà dos anys, o cinc, a fer-se popular. Ni tan sols si és la contraposició a la TDT o no ho és. Allò que ara és important és que no hi ha marxa enrere. La TDT servirà una part de la població, però, per a una part cada vegada més gran, l'alternativa serà la televisió IP. I aquesta, a més, serà l'alternativa, ho volem dir d'una manera contundent avui, més propicia a la cultura catalana.

Aquests darrers mesos hem viscut amb preocupació com la TDT anava tornant-se hostil al català, perquè és industrialment insostenible. En les nostres mans ja tenim l'oportunitat de canviar de registre. La Televisió IP serà la televisió propícia al català. I de la mateixa manera que hem fet d'internet un èxit per a la nostra llengua avui hem de començar a treballar de valent perquè la televisió IP també ho siga.

En aquest esforç VilaWeb ja s'ha posat en primera fila, treballant des de fa més d'un any amb discreció i atiant ara tot el foc. El nostre compromís és de treballar tant com puguem per repetir dintre la xarxa audiovisual l'èxit que la internet catalana ha tingut en la xarxa textual. I volem dir avui clarament que, més enllà de VilaWeb, en aquesta batalla, tothom, tot el país .cat, té la possibilitat de guanyar, i que volem que així siga. Ocasions com aquesta més val que no les desaprofitem.

Mail Obert