Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

04.01.2007

No hi ha victòria possible

Un dels grans descobriments de la guerra freda va ser d'entendre que, en una guerra nuclear, no hi hauria guanyadors, perquè tothom perdria. Salvant les distàncies, que són enormes, el govern espanyol i ETA es troben en una situació igual. Ni els uns ni els altres no poden 'guanyar'. ETA no pot imposar el seu projecte als ciutadans bascos ni als espanyols i el govern espanyol no pot derrotar ETA a còpia de policia, de justícia, ni tan sols de clavegueres GAL. En aquest moment tan complicat és important de retenir aquesta dada.

L'absència de comunicat sembla que signifique que ETA vol que s'entenga aquest atemptat com un avís i que considera que el procés de pau es manté obert. Però això no és així perquè el govern espanyol ja l'ha tancat. Hi ha dos morts sobre la taula i, si bé al primer moment semblava que Zapatero provava de mantenir la sang freda, tot seguit s'ha imposat la línia dura. Fins a un cert punt és normal que el govern espanyol reaccione d'aquesta manera. Seria molt difícil, amb l'actitud del PP, aguantar l'envestida i assumir que el procés ha de prosseguir o, com diu Batasuna, que és més necessari que mai. Però trencar el procés de pau i de negociació no arregla res.

Ara, tornar a obrir el conflicte no porta enlloc. Tan sols a més morts, com ja s'ha vist, i a més patiment de tothom. I cosa pitjor: no sembla pas que els mesos de treva hagen acostat gaire les posicions o hagen permès gestos de distensió. Quin futur immediat ens espera a tots? Difícil. Si ETA no torna a atemptar en, posem-hi dos anys, potser es podrà reprendre el procés de negociació, que és l'única solució possible. Això sí, sempre que totes dues parts accepten que no poden guanyar i que han de trobar un acord a mig camí, útil i digerible tant per a l'estat espanyol com per a l'esquerra abertzale.

Però, en el millor dels casos, després d'aquesta bomba haurem allargat molt el conflicte, quan ja feia prop de tres anys sense atemptats. I això és dolent per a tots. Fins i tot per a l'esquerra abertzale, que es troba en un dilema semblant al de Zapatero: indignada perquè el govern espanyol no ha fet res en tot aquest temps, però conscient que amb bombes la victòria no és possible.

Mail Obert