| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


divendres, 5 de desembre de 2008
>

Compromís per millorar l'educació

Un total de 36 entitats de la societat civil presenten un manifest a Esade amb l'assistència de tot el món educatiu

MARCEL BARRERA. Barcelona
Acte solemne per millorar l'educació. Ja no hi valen excuses, per no responsabilitzar-se de l'educació. Representants de 36 entitats de la societat civil es van comprometre ahir, en un acte celebrat a l'auditori d'Esade, a Barcelona, a impulsar mesures concretes per redreçar una situació educativa que, segons un manifest subscrit per aquestes entitats, assenyala que «no és satisfactòria i que cal superar el més aviat possible». Entre les mesures que es van plantejar per sortir de l'atzucac actual n'hi va haver dues de molt repetides. D'una banda, la necessitat d'emprendre iniciatives per conciliar la vida familiar i la laboral, i de l'altra, la importància de donar prestigi a la professió dels que ensenyen davant d'una pissarra: els mestres i els professors.


+ El conseller Ernest Maragall, el president del Parlament, Ernest Benach, i el president de la Generalitat, José Montilla, ahir a Esade, en la presentació del manifest per millorar l'educació. Foto: JUANMA RAMOS

Els impulsors de la iniciativa, entre els quals hi ha l'expresident del Parlament Joan Rigol, van aconseguir ahir una imatge inèdita. La pluralitat del món educatiu, molt polaritzat i atomitzat, es va donar cita en l'acte celebrat ahir al vespre a l'auditori d'Esade. Hi eren tots. Des de Carlos Camí, president de la Confederació de Centres Autònoms –patronal de bona part de les escoles religioses–, fins a Rosa Cañadell, la portaveu del sindicat Ustec-Stes, convocant de les dues últimes vagues contra el projecte de la LEC i partidària d'eliminar els concerts a les escoles d'elit.

També hi havia el president del Parlament, Ernest Benach, i el sociòleg i professor universitari Salvador Cardús. Cap d'ells no hi va anar a parlar. Van anar a Esade per escoltar –com ho van fer el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Educació, Ernest Maragall– un manifest que han firmat 36 entitats de la societat civil i que, entre moltes altres coses, assenyala que l'educació «no té la qualitat formativa que els nostres reptes de futur ens demanen» i que cal millorar-la. Es va dir de diferents maneres, però tothom va parlar en el mateix sentit.



REPENSAR L'EDUCACIÓ


Salvador Esteve, que va parlar en representació dels municipis juntament amb el també alcalde Manuel Bustos, va defensar la necessitat de «repensar l'educació en clau de país». La filòsofa Victòria Camps va definir l'actual model de «desorientació sobre com s'ha d'educar», i va defensar en el marc d'Esade l'escola pública com el millor model per garantir la igualtat d'oportunitats.

Salvador Alemany, del Cercle d'Economia, va ser més pràctic que la representant dels pensadors, i en nom dels empresaris es va comprometre a «afavorir els horaris i la conciliació de la vida laboral i familiar». En el mateix sentit es va expressar Eva Granados, que en nom dels sindicats va dir que «si els pares tinguessin garantit arribar a casa a les sis de la tarda, l'educació dels fills tindria més èxit». «Cal restaurar la confiança en el sistema i prestigiar els mestres», va afegir.



PRESTIGIAR


També van intervenir en l'acte Narcís Serra, en representació de les grans infraestructures culturals; Isidre Esteve, que en nom dels esportistes va reclamar més presència de l'educació física; el cirurgià Moisès Broggi, en l'àmbit dels col·legis professionals, i la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, en nom dels mitjans de comunicació. En la línia de les altres intervencions, Terribas es va comprometre a «prestigiar socialment el procés educatiu i els professionals que hi treballen», i va dir que «tots hi tenim un paper per desenvolupar i cal prendre consciència i fer prendre consciència del valor de l'educació».



L'EDUCACIÓ, AL CENTRE


De fet, i tal com va remarcar Joan Rigol en la seva intervenció, la iniciativa, batejada com a convocatòria social per l'educació a Catalunya, pretén que «l'educació sigui el centre de la nostra societat», i remarcar que la millora de l'educació no només depèn del que es fa entre les quatre parets de l'escola, sinó que cal la «complicitat» de tota la societat.



- L'educació és un factor clau per a l'esdevenidor de qualsevol país
- La situació del procés educatiu, tot i partir d'una bona base, no és satisfactòria i cal millorar-la.
- Cal superar al més aviat possible aquesta situació, dedicant-hi els esforços necessaris de tothom
- Les dificultats del procés educatiu ens impliquen a tots
- Les administracions públiques no han aconseguit desplegar totes les polítiques i recursos que requereix el nostre sistema educatiu i proporcionar el marc de referència estable que aquest sistema necessita.
- L'educació és una tasca compartida per tothom, i no només de les famílies i administracions
- Cada àmbit social té alguna cosa per aportar i alguna responsabilitat per assumir
- Ens volem comprometre a difondre la consciència del paper decisiu de l'educació [...] i difondre els valors de qualitat, exigència, equitat, rigor i esforç.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Gairebé tota la tribu

>Compromís social per l'educació.

>Compromís social per l'educació.

>Compromís social per l'educació.

>Compromís social per l'educació.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.