| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


divendres, 24 d'octubre de 2008
>

Primer atac d'un ós a un caçador al Pirineu

El síndic del Conselh d'Aran demana la captura de l'exemplar i la retirada del projecte de reintroducció

EMMA ANSOLA. Barcelona
Un home de 72 anys que caçava senglars a prop de Les, al Baix Aran, va ser víctima ahir al matí de l'atac de l'óssa Hvala, un dels últims exemplars que, procedent d'Eslovènia, va ser alliberat fa dos anys al Pirineu en el marc del projecte de reintroducció de l'ós bru engegat pel govern francès el 1996. Aquest és el primer atac d'ós a una persona per la qual cosa es vol saber quins han estat els motius van propiciar la conducta agressiva d'aquest animal. L'óssa va ser descoberta pels gossos que participaven en una batuda i, sembla que, malgrat un intent de fugir, l'animal va esgarrapar un dels caçadors, que va necessitar dotze punts de sutura per talls a un braç i una cama. El síndic del Conselh d'Aran, Francisco Boya, demana la captura de l'animal i l'aturada del projecte.

«Aquest atac marca una inflexió en el projecte de reintroducció de l'ós bru als Pirineus», anunciava de manera taxativa el síndic Francisco Boya en una trobada ahir amb els mitjans de comunicació al Parlament, on havia assistit a un ple ordinari com a diputat del PSC. Boya va qualificar l'accident de «molt greu», ja que era el primer atac directe d'un ós a un veí de l'Aran. «Fins ara els tècnics ens havien dit que els óssos no atacaven les persones. Això no ha estat així i el sentit comú obliga les institucions a pensar sobretot en la seguretat de les persones», afirmava Boya, per seguidament reclamar la captura de l'exemplar i l'aturada del projecte de reintroducció de l'ós bru.

Amb aquests dos objectius el síndic es va reunir ahir mateix amb el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge. Francesc Baltasar (ICV), per transmetre la necessitat de mantenir una trobada entre les dues institucions a més a més del Ministeri de Medi Ambient del govern espanyol, per analitzar i replantejar al govern francès la retirada del projecte. Una reunió que, segons la conselleria de Medi Ambient, es podria produir dilluns vinent.

Ahir mateix, la direcció general del Medi Natural del Departament de Medi Ambient posava a disposició del síndic els mitjans necessaris per capturar l'animal. Tanmateix, la responsable d'aquesta àrea, Núria Buenaventura, deia a aquest diari que la captura havia de servir per aclarir les causes que havien propiciat aquest atac. «Fa dotze anys que hi ha óssos al Pirineu i aquest és el primer atac, per tant, cal ser prudent i esperar a saber les causes que han provocat l'atac, potser l'óssa estava ferida», afegia Buenaventura, que prèviament havia lamentat les ferides ocasionades al caçador.



ELS FETS
Segons la versió dels testimonis que al matí havien participat en la batuda del senglar, van ser els gossos que primer van alertar de la presència de l'óssa que, d'altra banda, portava un dels collars de seguiment amb què tècnics francesos i de la Val d'Aran fan el control d'aquests exemplars. Tanmateix, i sempre segons l'explicació del síndic a partir de la versió dels testimonis, «abans de la batuda els tècnics no tenien constància que l'óssa estigués en aquella zona concreta». Els caçadors van començar a fer soroll per espantar l'óssa que, malgrat un tímid intent de fugir, es va girar cap a un dels caçadors. Al cap de poc, l'animal dret, damunt les dues potes del darrere, va esgarrapar el caçador i li va provocar talls en un braç i una cama. De l'ensurt i les ferides –segons el síndic, hi havia indicis que l'óssa també havia intentat mossegar el caçador–, l'home va caure a terra i se li va disparar l'escopeta. Els trets, als quals cal afegir els d'altres caçadors que havien anat al lloc dels fets atrets pel soroll, van servir finalment per allunyar l'óssa.

L'home va ser traslladat a l'hospital de Vielha, on li van practicar 12 punts de sutura i el van atendre de les contusions al canyell que es va fer en caure.

En el moment dels fets, l'óssa Hvala estava sola, ja que els dos cadells que va parir fa un any i mig ja van sols. Se sap, però, que Hvala està en zel.



UN ESPAI MOLT HUMANITZAT
Boya explica que la caça és una activitat que fa segles que es practica a la Val d'Aran i aquest incident demostra que no es poden compatibilitzar aquests usos amb la presència de l'ós. «Tenim 400 quilòmetres de pistes forestals en un territori molt humanitzat on la gent treballa, passeja, fa senderisme i ve per estar en contacta amb la natura. No podem permetre que la gent que ens visiti tingui por», assevera Boya.

TROBADA A TRES BANDES
En la possible trobada de dilluns, el síndic plantejarà també la manca d'equips de seguiment i control de la població d'óssos que a la Val d'Aran és de set exemplars. Boya va admetre ahir que el govern francès va engegar un projecte de reintroducció de l'ós «sense els recursos necessaris i d'esquenes al territori», assegurava. Boya també es conscient que la retirada del projecte i de qualsevol altra mesura a adoptar és difícil perquè és un tema que cal tractar amb el govern francès. «No podem actuar per lliure, ja que no té sentit que nosaltres capturem els óssos que entrin en territori aranès, mentre el govern francès n'allibera des de l'altra banda dels Pirineus», explica. Durant la trobada que el síndic va tenir ahir amb el president de la Generalitat, aquest, sempre segons paraules del síndic, es va limitar a assentir. «Interpreto que estava d'acord amb les meves paraules», diu el síndic.

L'atac de l'óssa arriba després de 12 anys de la primera reintroducció de l'ós bru al Pirineu. Actualment es calcula que n'hi ha entre quinze i vint exemplars a tota la serralada. Fins ara, els principals problemes s'havien centrat en atacs a ramats. Per solucionar-ho, aquest estiu es van agrupar els ramats per facilitar-ne la vigilància que feien els pastors. «Hem fet un esforç per conviure, però malauradament s'ha acabat. Estem en un punt de no retorn», diu Boya, que dimarts presentarà una moció en el ple del Conselh d'Aran per demanar la retirada dels óssos.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>safareig

>Geli desenterra el copagament i planteja crear «taxes» com a mesura per pal·liar la crisi

>Una dècada del retorn a Catalunya

>Hvala: 7 anys, dues cries i en zel

>Una dècada del retorn

>L'atac d'un ós a un caçador reobre el debat sobre la reintroducció de l'espècie

>L'atac d'un ós a un caçador reobre el debat sobre la reintroducció de l'espècie

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.