| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dijous, 18 de setembre de 2008
>

Antonio Banderas i Woody Allen obren avui el festival de Sant Sebastià

La secció oficial de la 56 edició presenta els nous films de Winterbottom, Kim Ki-Duk, Jaime Rosales i Javier Fesser

IMMA MERINO. Sant Sebastià
Antonio Banderas, que aquest cap de setmana recollirà el premi Donostia europeu, i Woody Allen, que hi presentarà Vicky Cristina Barcelona un dia abans de l'estrena comercial de la pel·lícula a l'Estat espanyol, protagonitzaran avui la jornada inaugural de la 56a edició del festival de cinema de Sant Sebastià. L'actor malagueny també hi serà per donar suport a The other man, una pel·lícula dirigida per Richard Eyre que, fora de competició, obrirà la secció oficial. Per als premis del festival concursaran, entre altres, l'anglès Michael Winterbottom, la iraniana Samira Makhmalbaf, el japonès Hirozaku Kore-Eda, el francès Christophe Honoré, el coreà Kim Ki-Duk, l'argentí Daniel Burman i els espanyols Jaime Rosales i Javier Freser.


+ Operaris del festival col·locant ahir la catifa fúcsia davant el teatre Victoria Eugenia. Foto: EFE

The other man (L'altre home) presenta un triangle amorós del qual Antonio Banderas forma part juntament amb Liam Neeson i Laura Linney, una parella en crisi des que el marit descobreix que l'esposa manté una correspondència via correu electrònic amb un altre home que viu a Itàlia i al qual voldrà conèixer. L'altre home, doncs, és Banderas, que assistirà a la sessió de gala inaugural que, presentada per Edurne Ormazabal i l'actriu Belén Rueda, també tindrà com a protagonistes Woody Allen i els actors Javier Bardem i Rebeca Hall, presents a Sant Sebastià per promoure Vicky Cristina Barcelona, que es projectarà a la secció Zabaltegi-Perles d'Altres Festivals, malgrat que la pel·lícula rodada a Barcelona pel ci neasta nord-americà no va brillar especialment en la seva première a Canes. Però, un dia abans de la seva estrena a l'Estat espanyol, el film no vol desaprofitar la plataforma promocional del festival de Sant Sebastià i aquest, la presència de Woody Allen i una part significativa (si Penélope Cruz va anar a Canes, Javier Bardem ara va a la ciutat basca) dels actors protagonistes.

En aquesta nova edició, que continuarà fins al 27 de setembre, la catifa que s'estendrà davant de l'auditori Kursaal no serà vermella, sinó fúcsia, d'acord amb el color del cartell que es farà predominant en la decoració dels espais del festival. Per la catifa fúcsia, doncs, també hi passaran els membres del jurat de la secció oficial, presidit pel director nord-americà Jonathan Demme, l'actriu i directora xinesa Joan Chen (presidenta del jurat del premi als Nous Directors) i Paul Thomas Anderson, que serà a Sant Sebastià per recollir-hi el premi Fipresci de l'Any que la crítica internacional ha concedit a la pel·lícula Pozos de ambición.

La secció oficial a concurs començarà dissabte amb la projecció de la nova pel·lícula de la jove cineasta iraniana Samira Makhmalbaf, després que la seva germana, l'encara més jove Hana, guanyés l'any passat a Sant Sebastià el premi especial del jurat amb Buda va explotar per vergonya, la seva opera prima. Pel mateix dia també està programada l'adaptació, a càrrec de Mark Herman, del best-seller El noi del pijama de ratlles, una novel·la de John Boyne que ha escrit el guió junt amb el director del film. Dos cineastes tornen a concursar en el festival: Michael Winterbottom amb Genova, film rodat en aquesta ciutat italiana i protagonitzat per Colin Firth, i Hirokazu Kore-Eda, que, havent-hi presentat fa dos anys Hana, du una pel·lícula sobre unes relacions familiars que fan pensar en el món del mestre japonès Yasujiro Ozu. Dins de la secció oficial també destaca la participació del coreà Kim Ki-Duk, que no hi podrà assistir arran d'un accident de cotxe recent; el francès Christophe Honoré, que torna a treballar amb l'actor Louis Garrel (protagonista de tots els seus films anteriors, cap dels quals estrenats a l'Estat espanyol) en una adaptació actualitzada de La princesa de Cléves, una novel·la de Madame de Lafayette, que du per títol La belle personne; i l'argentí Daniel Burman, el director d'El abrazo partido que, amb El nido vacío, explora en el buit que deixen els fills quan es casen i abandonen la casa dels pares.

Entre una notable presència de dones cineastes, hi ha la turca Yesim Ustauglu amb La caixa de Pandora, en què tres germans es reuneixen per buscar la seva mare desapareguda a la costa del Mar Negre, i l'espanyola Belén Macías, que hi presentarà la seva opera prima El patio de mi cárcel, una pel·lícula sobre unes dones que munten un grup de teatre a la presó. El cas és que, pel que fa a la participació espanyola, hi figuren els dos films que poden resultar més controvertits de la secció oficial: Tiro de gracia, una ficció de Jaime Rosales (el director de La soledad, guanyadora de l'última edició dels Goya) sobre el món d'ETA, i Camino, amb la qual Javier Fesser canvia de registre (després d'El milagro de P. Tinto i La gran aventura de Mortadelo y Filemón) per acostar-se al món de l'Opus Dei a partir del cas real d'una nena que, filla d'uns membres d'aquesta institució religiosa, té un tumor cerebral. Amb uns sacerdots que diuen als pares de la nena malalta que Déu ha disposat allò millor per la seva filla, no sembla que estigui feta per complaure els membres de l'Obra.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Mario Monicelli, Terence Davies i Meryl Streep

>El festival de Sant Sebastià s'inaugura avui i estrena el nou film de Woody Allen

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.