| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


diumenge, 24 d'agost de 2008
>

Els ajuntaments de Tarragona i Reus queden a la cua en transparència política

Un estudi independent suspèn la gestió dels dos consistoris per la seva manca d'informació cap al ciutadà

AZAHARA PALOMARES.
Suspens en transparència política. Aquesta ha estat la nota que els ajuntaments de Tarragona i Reus han obtingut en l'examen a què s'han sotmès juntament amb un centenar de consistoris més de l'Estat espanyol, i que ha avaluat la informació sobre la gestió política que donen als ciutadans, especialment a través de la pàgina web institucional. L'estudi ha estat elaborat per l'organització no governamental Transparency International España, que també edita un informe anual sobre la corrupció al món, i es basa en la resposta dels diferents ajuntaments a un test sobre 80 indicadors. Els resultats finals són un toc d'atenció per als dos únics municipis de la demarcació tarragonina participants, els més mal valorats de Catalunya, juntament amb Cornellà de Llobregat.


+ L'estudi considera insuficient la informació que els ajuntaments de Tarragona i Reus posen a l'abast dels ciutadans. Foto: A.S.

En el rànquing global de l'índex de transparència dels ajuntaments (amb dades de 100 municipis, setze dels quals de Catalunya), Tarragona tanca la representació catalana amb una nota de 45 punts sobre 100, empatada amb Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). Reus no millora gaire els resultats, ja que ocupa el lloc 60 del rànquing (nou per sobre de Tarragona), amb un total de 48,8 punts. La resta de poblacions catalanes obtenen la nota d'aprovat, i, fins i tot, Barcelona obté un notable i el quart lloc en el rànquing de l'Estat.



CONTRACTACIONS, LA PITJOR
De les sis àrees que analitza l'estudi (vegeu la fitxa), les dues ciutats del Camp de Tarragona coincideixen a obtenir la pitjor nota en l'àrea referent a la transparència en les contractacions de serveis. Ambdós municipis no aconsegueixen arribar als 20 punts, quan ciutats com ara Badalona (Barcelonès) superen els 80, i Bilbao fins i tot aconsegueix una puntuació perfecta. Els resultats preocupants es repeteixen en la transparència sobre els assumptes econòmics, on, això sí, Tarragona se situa per sobre de la mitjana espanyola en gairebé 3 punts.

Tot i això, tant Tarragona com Reus sí que aproven dues de les parts analitzades: informació sobre la corporació i relacions amb els ciutadans i la societat.



TARRAGONA, L'ÚLTIMA
El global, però, és més baix pel que fa a la capital del Tarragonès, que tanca la classificació catalana tant en el rànquing global com en l'apartat de relacions amb els ciutadans. A excepció dels indicadors econòmics, tan sols Cornellà de Llobregat i Sabadell tenen una valoració pitjor.




TARRAGONA*
Valoració global: - 45,0

Informació sobre la corporació: - 71,9

Relacions amb els ciutadans i la societat: - 50,0

Transparència econòmica i financera: - 32,5

Transparència en les contractacions de serveis: - 16,7

Transparència en urbanisme i obres: - 38,9

REUS
Valoració global: - 48,8

Informació sobre la corporació: - 75,0

Relacions amb els ciutadans i la societat: - 62,5

Transparència econòmica i financera: - 27,5

Transparència en les contractacions de serveis: - 16,7

Transparència en urbanisme i obres: - 44,4

*Notes sobre 100



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Suspens en economia i serveis

>Barcelona, la millor catalana

>Vuitanta indicadors

>Els ajuntaments de Tarragona i Reus suspenen en transparència política

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.