| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dimarts, 8 d'abril de 2008
>

La sequera obliga Barcelona a reduir a un cop per setmana la neteja al centre

L'Ajuntament estudia les peticions de particulars que volen connectar-se a la xarxa d'aigua freàtica per regar

M. SÒRIA. Barcelona
Les mesures d'excepcionalitat per la sequera a la ciutat de Barcelona no trigaran a notar-se. De moment l'Ajuntament ha decidit frenar la freqüència de la neteja amb mànegues que es produeix a Ciutat Vella, un dels districtes més concorreguts. Ara les brigades de neteja hi passaran un cop cada quatre dies. Fins ara ho feien dia sí dia no. Si persisteix la situació, enguany els banyistes no podran disposar d'aigua a les dutxes de la platja. I tot i així, el consistori barceloní presumeix que a la Ciutat Comtal és on es gasta menys aigua per habitant. Fins i tot assegura que hi ha alguna comunitat de veïns que ha demanat de connectar-se a la xarxa freàtica per regar. Tot i així, l'Ajuntament ja prepara una campanya de conscienciació per als pròxims mesos.


+ Un operari de BCNeta, en un carrer de Ciutat Vella. Foto: O. DURAN

Des que es va decretar l'estat d'excepcionalitat I, el consum d'aigua a Barcelona ha disminuït en un 15%, i a tota l'àrea metropolitana, entre un 7% i un 8%. És a dir, si el consum domèstic del 2006 era de 118 litres per dia i habitant, el 2007 ja va baixar a 110 litres. D'aquesta manera, segons la segona tinenta d'alcalde de Barcelona, Imma Mayol, s'ha pogut evitar que s'apliquessin talls de subministrament d'aigua des d'aquest mes de març. Una restricció que, segons la responsable de Medi Ambient de la ciutat, «no arribarà. No hi ha cap govern que es pugui permetre arribar a fer talls», va dir ahir Mayol, després de manifestar el seu «total suport» al conseller de Medi Ambient i company de partit, Francesc Baltasar, per la gestió de la crisi.

Tot i les bones dades fruit de la conscienciació ciutadana, Barcelona es prepara per a una primavera molt llarga sense aigua. I això implica que, de moment, els equips de neteja, que treballen exclusivament amb aigua freàtica, reduiran la freqüència d'actuació a Ciutat Vella, la zona més necessitada de neteja de la ciutat. De la neteja manual d'una freqüència de dia sí dia no, ara es passarà a fer cada quatre dies. I de la neteja amb màquina, se'n disminuirà la freqüència a la meitat.



DESCONNECTAR MONTJUÏC
Aquestes mesures formen part de la previsió a curt termini, entre les quals també hi ha una campanya de conscienciació i una comissió de treball amb els grans consumidors d'aigua: hotelers, restauradors i equipaments públics i privats, entre d'altres. El consistori vol anar més enllà d'aquesta situació conjuntural i ha dissenyat diverses obres al clavegueram per anar connectant grans zones de la ciutat a la xarxa freàtica. La més important, el parc de Montjuïc, on ara es gasta el 10% del total d'aigua de reg que s'utilitza a Barcelona, i que no estarà totalment desconnectada de la xarxa d'aigua potable fins al 2009.

ELS PARTICULARS, TAMBÉ
En una posada al dia de les mesures contra la sequera que es duen a terme a la ciutat, Mayol va explicar que l'Ajuntament de Barcelona ha rebut diverses peticions –de comunitats de veïns, alguna immobiliària i d'entitats públiques com ara el Port Vell i Cementiris de Barcelona– per connectar-se amb la xarxa freàtica per regar zones comunitàries. De moment, però, el consistori no ha fet cap concessió en espera de l'estudi de l'abast jurídic d'aquesta cessió. Mayol va dir que no es pot abusar de l'ús d'aigües freàtiques, perquè si el nivell és molt baix es corre el risc de salinització per la proximitat amb el nivell del mar. Per això s'hi fan anàlisis setmanals.

TANCAMENT DE FONTS PÚBLIQUES
De les 1.642 existents, n'han tancat 228.

REG PER ASPERSIÓ.
Aquest sistema implica un gran estalvi respecte del reg normal.

INTENSIFICACIÓ I VIGILÀNCIA DE LA XARXA DE LA CAPA FREÀTICA.
Es controla setmanalment la qualitat de l'aigua i el nivell de salinització per descartar bacteris.

TANCAMENT DE LES DUTXES DE LA PLATJA.
Si no plou, les dutxes de les platges es mantindran tancades durant tot l'estiu.

REG LIMITAT I PLANTACIONS SUSPESES.
Es rega tan sols un 18% de la superfície verda. La majoria e´s als parcs històrics, temàtics i d'interès especial, com ara el parc de la Ciutadella, el Zoològic o els jardins del parc de Montjuïc. S'han suspès totes les plantacions de Parcs i Jardins.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Montilla i Mas, pendents de l'Estat

>Aigua d'una mina oblidada

>El PSOE obre la porta al Roine

>Expedient a Sant Just per regar un jardí

>L'Hospitalet remodelarà les zones verdes que no es puguin regar amb aigua freàtica

>Hereu demana consens

>Els alcaldes d'ERC a l'Ebre reclamen en un manifest la dimissió de Baltasar

>Tortosa rebutja el transvasament del Segre però evita demanar la dimissió del conseller

>Un particular ofereix gratuïtament la quantitat d'aigua que Tarragona o Reus preveuen enviar a Barcelona

>El govern aposta pel transvasament del Segre comprant l'aigua als regants de l'Urgell

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.