| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimecres, 2 d'abril de 2008
>

L'informe de Monti insisteix que la situació a les comarques gironines és crítica i que podria empitjorar

Moltes de les conclusions es basen en dades de les companyies elèctriques

T.B.. Girona
L'informe presentat ahir per Mario Monti recull molts dels arguments que han fet servir en els últims anys els defensors de la línia de 400 kV. Així, després que s'hi destaquen els avantatges de la interconnexió amb França, s'insisteix a qualificar de crític el subministrament elèctric de les comarques gironines, i s'hi afegeix que la situació podria empitjorar per l'augment del consum. En l'informe es diu clarament que la saturació de l'intercanvi elèctric entre l'Estat espanyol i França fa necessària una altra línia.


+ Membres de No a la MAT, ahir, protestant per la visita de Monti a Girona. Foto: EUDALD PICAS

En l'informe s'indica que gairebé el 50% del subministrament elèctric de les comarques gironines depèn d'una sola línia de doble circuit, la Vic-Juià, de 220 kV, i que un incident provocaria una pèrdua total de les subestacions de la zona. Per demostrar la debilitat del subministrament elèctric a les comarques gironines, en l'informe es posa com a exemple que en la punta de consum de l'hivern del 2007 (el 19 de desembre), aquesta línia de Juià va suportar el 62,3% de la demanda de la demarcació de Girona, i que en la punta de consum de l'estiu (el 26 de juliol), va ser el 54% de la demanda.

Però al marge d'una anàlisi de la situació elèctrica a les comarques gironines, en l'informe també es detallen els avantatges de reforçar la interconnexió entre l'Estat espanyol i França a través dels Pirineus. També és veritat que les conclusions es fonamenten molt sovint en les dades facilitades per les companyies elèctriques. Entre els avantatges destaca la seguretat del sistema elèctric i la qualitat del servei; la seguretat del subministrament per a cadascun dels sistemes elèctrics interconnectats; la integració dels mercats de l'electricitat, i la seguretat del subministrament de Catalunya i dels Pirineus orientals.

Respecte d'aquest últim punt, s'hi assegura que si la línia passa a través de la frontera pels Pirineus orientals, es podrien aconseguir beneficis per a les dues zones afectades. En el cas de Catalunya, s'hi diu que la connexió de la línia de 400 kV entre Santa Llogaia i Baixàs permetria augmentar la fiabilitat de la zona, proporcionant una possibilitat d'alimentació bidireccional cap a les subestacions de Santa Llogaia a Baixàs. Així, s'hi considera que tancar el cercle Baixàs-Vic-Santa Llogaia-Baixàs permetria fer front més adequadament a una caiguda de les línies.

Quan als avantatges en el mercat i l'intercanvi elèctric, en l'estudi es conclou que un augment de la capacitat de transport entre els dos estats facilitaria un acostament de preus i, per tant, beneficis per a tots els consumidors. També s'hi destaca que el fet de reforçar les línies de transport d'electricitat permetria compartir els mitjans de generació més eficients en cada moment, donant més pes a les energies netes. En el cas de França, es refereix a l'energia nuclear, mentre que en el cas de l'Estat espanyol, s'hi parla dels cicles combinats, carbó i energies renovables no gestionables a l'Estat.





Avantatges de la interconnexió - Seguretat del sistema elèctric i qualitat del servei: més reserves de producció.
- Seguretat del subministrament per a cadascun dels sistemes interconnectats: més capacitat de resposta davant de situacions climàtiques anormals.
- Integració dels mercats: acostament dels preus.
- Seguretat del subministrament a Catalunya i els Pirineus orientals: més subministrament a Girona.

Energia eòlica - La interconnexió permetrà integrar millor la generació de l'energia eòlica, que en el cas de l'Estat espanyol està previst que representi el 17% de la demanda el 2016, i el 19% el 2030.

Línies de menys potència - L'adopció de línies de 110 kV o de 225 kV només són adequades per a capacitats limitades de transport elèctric i es fan servir normalment per al transport regional de potència.

Evolució de la generació i el consum fins al 2015 - El creixement del consum entre el 2000 i el 2006 ha estat més continuat a Catalunya que a la resta de zones frontereres amb França, i no ha anat acompanyat per un augment similar de la potència instal·lada.
- A l'Estat espanyol l'augment de la demanda elèctrica serà del 3% anual fins al 2010, contra l'1,3% de França. A partir de l'any 2010 el creixement serà del 2,3% i de l'1%, respectiva- ment.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Aèria, més impacte però més barata

>L'opció submarina, possible

>El govern espanyol accepta el soterrament del tram fronterer de la línia de 400 kV

>Soterrada, més cara però més segura

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.