| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dimecres, 5 de desembre de 2007
>

Uns ginecòlegs gironins milloren el programa per detectar la síndrome de Down

La multinacional suïssa Hoffmann-La Roche en farà la distribució internacional

NÚRIA ASTORCH. Girona
Els ginecòlegs gironins Josep Sabrià i Concepció Bach han desenvolupat un programa que permet la detecció prenatal de la síndrome de Down durant el primer trimestre de l'embaràs, amb un 90% de fiabilitat i només un 3% de falsos positius. El programa existent fins ara s'aplicava el segon trimestre, tenia un 60% de fiabilitat i una taxa d'entre 7-10% de falsos positius. A més, a diferència de la prova de l'amniocentesi, es tracta d'un mètode no invasiu i sense risc d'avortament. La multinacional suïssa Hoffmann-La Roche ha comprat els drets per distribuir internacionalment el programa, que té l'acreditació d'homologació de la Comunitat Europea. «Hem fet un programa més sofisticat, més fiable i amb menys riscos per a la salut», va destacar el doctor Sabrià.



+ Josep Sabrià i Concepció Bach a la seva consulta gironina i seu de SBP. Foto: PLURAL COMUNICACIÓ

Amb aquest programa que ha desenvolupat l'equip de ginecòlegs format per Josep Sabrià Rius, Concepció Bach Vallmajor i Joan Sabrià Bach es poden detectar les trisomies 21 (síndrome de Down), 18 (síndrome d'Edwards) i 13 (síndrome de Patau). La trisomia 21 o síndrome de Down és l'anomalia cromosòmica més freqüent. És una malformació congènita que es produeix en el moment de la concepció, la probabilitat de la qual puja a mesura que augmenta l'edat de la mare. Actualment, hi ha 30.000 casos censats a l'Estat espanyol, 400.000 a Europa i 8 milions al món. El nou programa (el SsdwLab5) permet la detecció prenatal d'aquesta síndrome utilitzant i combinant matemàticament diverses variables bioquímiques, poblacionals, demogràfiques, ginecològiques i ecogràfiques per obtenir una estimació quantitativa del risc de trisomia.

Tot i reconèixer que la prova de l'amniocentesi té un índex de fiabilitat més gran (d'un 99,9%) que la que s'ha aconseguit amb el nou programa (d'un 90%), el doctor Sabrià va recordar que en les amniocentesis hi ha un 1% de risc d'avortament.

Va ser l'any 1995 quan els doctors Sabrià i Bach van començar a desenvolupar el nou mètode i des d'aleshores s'han dedicat a perfeccionar-lo. Aquests metges asseguren que aquesta nova versió és única a tot l'Estat espanyol i incorpora les darreres innovacions publicades sobre la detecció prenatal d'anomalies congènites.

L'empresa banyolina IDEC SL, consultora especialitzada en desenvolupament d'estratègies comercials, ha estat la responsable, en col·laboració amb l'empresa dels doctors Sabrià i Bach (SBP Soft 2007), de les negociacions per a la consecució de l'acord amb Roche.

L'any 1993, els metges Josep Sabrià i Concepció Bach ja van obtenir un primer premi d'informàtica en obstetrícia i ginecologia per un programa de gestió clínica de les maternitats que encara avui dia s'utilitza en centres hospitalaris gironins. Durant més de 25 anys, i continuant la tasca iniciada pel doctor Joan Sabrià i Aynié, van ser al capdavant del servei d'obstetrícia i ginecologia de l'hospital Josep Trueta de Girona, activitat que els ha permès combinar la pràctica clínica amb la investigació mèdica.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Conveni amb Regicor

>La vaga en la sanitat privada obliga a suspendre més d'un miler d'operacions a Catalunya

>El 75% del personal gironí

>Metges gironins milloren la detecció de la síndrome de Down

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.