| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


dimecres, 5 de desembre de 2007
>

La vaga en la sanitat privada obliga a suspendre més d'un miler d'operacions a Catalunya

Les posicions entre els sindicats i les patronals continuen allunyades

LAIA BRUFAU. Barcelona
Sanitat de primera, sous de tercera. Aquest és el principal cavall de batalla dels treballadors de la sanitat privada que ahir van decidir afegir-se a la vaga. El seguiment va obligar a suspendre milers d'operacions i proves diagnòstiques arreu de Catalunya. El personal, sobretot infermeria i auxiliars, es queixen de la falta d'estabilitat de les plantilles i de la fuga de professionals a la pública. La patronal defensa que l'oferta d'augment salarial que ha fet és difícilment millorable.


+ Desenes de treballadors de l'Institut Dexeus concentrats ahir a la porta principal. / Foto: J.R.

«En alguns departaments hi havia el mateix personal que altres dies; els serveis mínims han demostrat que estem sota mínims.» La secretaria general de la federació de sanitat de CCOO de Catalunya, Lluïsa Montes, va afirmar ahir que l'«emprenyament» dels treballadors de la sanitat privada catalana és «molt elevat» i la fuga de professionals a les xarxes concertada i pública és flagrant. Sindicats i patronal van oferir visions diametralment oposades pel que fa al seguiment de la vaga en un sector en què treballen uns 13.000 professionals. CCOO el va situar en un 75% a les comarques de Lleida, Girona i Tarragona i el 90% a les barcelonines. En canvi, les patronals La Unió i l'Agrupació Catalana d'Establiments Sanitaris (ACES) (que agrupen més d'un centenar d'equipaments privats) van dir que l'aturada només va ser secundada per un 12%. Les patronals sí que van donar per bones les dades concretes sobre suspensió de l'activitat donades pels sindicats. En total, 1.236 operacions, 6.400 proves radiològiques, 2.810 sessions de rehabilitació, 3.100 consultes, 4.204 analítiques, 2.300 ecografies i 840 electrocardiogrames.

Aconseguir uns sous que s'equiparin, o almenys s'apropin, als seus companys de la pública és la principal reclamació dels treballadors que ahir van anar a la vaga, Alguns exemples són que un facultatiu amb menys de cinc anys d'experiència cobra 1.816 euros bruts mensuals a la concertada i a la privada un metge adjunt rep 1.424 euros, o una infermera en la primera situació laboral s'endú cada mes 1.912 euros mentre que en una clínica privada, 1.404.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El 75% del personal gironí

>Uns ginecòlegs gironins milloren el programa per detectar la síndrome de Down

>La vaga de la sanitat privada obliga a suspendre més d'un miler d'operacions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.