| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dimecres, 22 d'agost de 2007
>

Primer pas per «endreçar» les urbanitzacions

La Generalitat té a exposició pública un avantprojecte de llei per finançar les deficiències de serveis d'aquests grans nuclis

ANNA PUIG. Girona
Les urbanitzacions que van sorgir als anys seixanta i setanta del segle passat sense cap planejament urbanístic i amb grans deficiències de serveis són en l'actualitat una pedra a la sabata per a molts municipis. La Generalitat ha fet el primer pas per posar fi a aquesta situació amb un avantprojecte de llei que té un doble objectiu: crear un fons d'ajuts per facilitar l'acabament de les obres d'urbanització o bé iniciar un procés de reversió total o parcial dels terrenys que inicialment s'havien pretès urbanitzar per convertir-los en sòl rústic. Una mesura llargament reivindicada pels municipis afectats, molts dels quals no poden assumir el cost milionari d'aquests projectes. A les comarques gironines hi ha més de 350 urbanitzacions i a tot Catalunya es calcula que unes 2.000.


Una part molt important d'aquestes urbanitzacions es va promoure sense l'adequat procés de parcel·lació, previsió de serveis i dotacions de serveis i cabals energètics. I en molts casos, aquestes mancances comportaven la il·legalitat de la promoció. A part, en la majoria dels casos es van ocupar terrenys no aptes per ser urbanitzats, amb grans pendents, enmig de zones boscoses i amb problemes d'accessibilitat. L'elevat cost d'aquestes obres pendents de fer i la impossibilitat, en la majoria de casos, que ho financés l'Ajuntament o els mateixos parcel·listes ha provocat que moltes d'aquestes urbanitzacions hagin quedat a mig fer. I la situació s'ha anat perpetuant.

L'avantprojecte de llei per a la millora de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics –a exposició pública fins al 20 de setembre– pretén crear una línia de finançament per acabar les obres d'urbanització o, en els casos que sigui possible, reduir la superfície urbanitzable o extingir-la completament –aplicant un sistema d'expropiació–.



COM LA LLEI DE BARRIS
La proposta de la Generalitat s'assembla en molts aspectes a la llei de barris. La Generalitat crearà un fons anual de gestió i inversió –es parlava inicialment d'uns 10 milions d'euros, tot i que l'avantprojecte de llei no especifica cap xifra econòmica–. S'hi podran acollir tots els municipis amb urbanitzacions en què es donin situacions de manca total o parcial d'execució de les obres d'urbanització i de dotació de serveis i que la seva implantació territorial es produís entre l'aprovació de la llei del sòl i d'ordenació urbana del 1956 i abans de l'entrada en vigor de la Llei 9/1981 de Protecció de la legalitat urbanística.

A l'hora d'adjudicar els ajuts, que es farà a través d'una convocatòria pública anual, la Generalitat tindrà en compte el nombre d'urbanitzacions situades al municipi, la superfície ocupada per urbanitzacions, l'existència d'un procés avançat d'ocupació de les edificacions com a residència permanent, els dèficits en serveis bàsics i la proposta de mesures per a la desclassificació del sòl urbanitzable.

Per accedir a la subvenció, els ajuntaments hauran d'elaborar un programa d'adequació, que hauran d'aprovar per ple. També hauran de crear una oficina tècnica de suport i s'hauran de responsabilitzar de l'execució dels treballs. La subvenció podrà abastar la totalitat o part de l'import de les actuacions de l'Ajuntament i es podrà canalitzar mitjançant aportacions econòmiques o bé amb la prestació de serveis o actuacions materials.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Una despesa inassumible pels municipis

>Un niu de problemes, a la Selva

>Franges perimetrals per evitar els focs

>Serveis a Aiguanegra

>A Llagostera, cinc

>Begur i Pals comencen per la grossa

>(Re)urbanitzar per sentència

>El govern ja ha enllestit la llei que ha de posar fi al caos de les urbanitzacions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.