| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


diumenge, 29 de juliol de 2007
>

Urbanisme no acceptarà «driblatges» a les sentències urbanístiques d'enderrocs

Adverteix als ajuntaments que no permetrà canvis de planejament que vulguin donar cobertura legal a irregularitats

ORIOL MAS. Girona
«Si hi ha una sentència judicial ferma, voler evitar-ne el compliment canviant el planejament no és una fórmula que ens sembli correcta, i només ho acceptem en casos excepcionals. Les sentències s'han de complir, i intentar fer-hi driblatges no és una bona solució.» Joan Llort, director general d'Urbanisme de la Generalitat, adverteix així als ajuntaments que no permetrà retocs al pla general que només tinguin per objectiu donar cobertura legal a irregularitats urbanístiques. Llort no s'ha mostrat tan contundent si les sentències encara no són fermes, o bé si s'hi barregen aspectes d'interès públic. Últimament, ajuntaments com ara Calonge i Palau-saverdera s'han mostrat partidaris de buscar solucions per evitar complir sentències que obliguen a enderrocar edificis.





Recentment han sortit a la llum diverses sentències judicials que posen de manifest irregularitats urbanístiques. La solució, en aquests casos, és l'enderroc de l'edifici il·legal, una sortida habitualment cara i impopular que han d'afrontar els ajuntaments. Per això, moltes de les sentències acaben en recursos que el que fan és allargar-ne l'execució, fins que aquesta és ferma i ja no admet recurs. Alguns ajuntaments intenten esquivar la decisió, per exemple, amb un canvi en el planejament o el desenvolupament d'un pla especial que legalitzi la irregularitat. És el cas de Vidreres amb la gasolinera d'Aiguaviva Park, i de Roses amb la planta de filetejat de peix.

Segons la direcció general d'Urbanisme, que depèn del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, si la sentència és ferma s'ha de complir l'enderroc, tret de casos excepcionals en què hi hagi acord entre les dues parts. Llort, però, creu que si la sentència no és ferma, el consistori pot estar a temps de canviar el planejament, «sempre que sigui per posar un millor ordre al sector i es faci de manera correcta».

L'Ajuntament ja ha anunciat que interposarà recurs contra la decisió del TSJC, que obliga a enderrocar aquest complex de 38 apartaments. El consistori al·lega «impossibilitat d'execució», sobretot per les conseqüències de les indemnitzacions econòmiques. El Suprem va ratificar al principi de juliol l'enderroc de dos edificis al carrer Pau Casals. L'alcalde ja ha dit que intentarà buscar solucions urbanístiques, ja que no es pot presentar cap més recurs. La llicència la va donar l'actual regidor d'Urbanisme de Calonge, Josep Rosselló, quan era alcalde de la vila. L'Ajuntament de Palafrugell i els veïns del bloc Calella Park van arribar a un acord per complir la sentència que obliga a retallar una planta. Passat l'estiu, el consistori tirarà a terra tot l'edifici i el construirà de nou, complint amb el que diu el pla general. Tot plegat costarà més d'un milió d'euros. El TSJC va anul·lar la llicència ambiental de l'abocador de residus industrials de Vacamorta, a Cruïlles, i va decretar que no es pot autoritzar urbanísticament perquè no està previst al pla general. La Generalitat i l'empresa hi han presentat recurs, però tots els grups polítics locals han votat a favor de tancar l'activitat.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Sentències en sac foradat

>Urbanisme no permetrà als ajuntaments esquivar la llei per evitar enderrocs

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.