| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 12 de maig de 2024


diumenge, 20 de maig de 2007
>

Pujar al carro social

Els partits polítics potencien les polítiques de benestar amb propostes adreçades a la família, la inclusió social i els discapacitats

S. PÉREZ. Barcelona

+ Celebració del dia de les famílies al parc de la Ciutadella. Foto: QUIM PUIG

Les polítiques socials s'han convertit en la nineta dels ulls d'alguns partits polítics a Barcelona. El mateix Jordi Hereu, l'alcaldable socialista, ja ha anunciat que si torna a dirigir la ciutat es vol quedar amb l'àrea –però ampliada– que ha portat en els darrers quatre anys ICV, en concret Ricard Gomà. El mandat s'ha tancat amb un pla municipal d'inclusió social (amb una part específica per a persones sense sostre) i un programa municipal per a les famílies 2006-2010. Hi ha hagut un augment considerable del pressupost social i s'han creat, per exemple, sis nous equipaments per atendre els sense sostre, s'ha contractat més educadors de carrers, s'han donat més ajuts per a les famílies en risc i s'ha posat en marxa un programa pilot per potenciar l'autonomia de les persones discapacitades. Segons Gomà, Benestar ha treballat per «prevenir l'exclusió social, atendre les persones que ja la pateixen i acompanyar en la inserció». En els pròxims quatre anys es plantegen diferents reptes. Un d'ells és la implantació esglaonada de la llei de la dependència estatal i la de serveis socials catalana, que es preveu aprovar aquest estiu.



LA FAMÍLIA


El suport a la família és un dels temes centrals en els programes de tots els partits polítics. ICV se centra a posar en marxa les mesures que conté el programa aprovat per l'Ajuntament per acompanyar a les llars (tenint en compte la seva diversitat) en l'educació dels fills, per evitar situacions d'exclusió o afavorir la conciliació de la vida laboral i la familiars. Entre les propostes del PSC, destaca la creació de centres municipals d'atenció i informació a les famílies; un a cada districte, que serveixin de «finestreta única» per accedir als serveis. Tant el PP com CiU aposten per la creació de la regidoria de família. Alberto Fernàndez Díaz posa l'èmfasi, a més, en el suport a les famílies nombroses amb propostes com ara promoure la construcció d'habitatges de protecció oficial de superfície de 90 a 120 metres quadrats. Els convergents també fan referència a la conciliació familiar i als ajuts a famílies tant nombroses com monoparentals. En concret, proposen una bonificació d'un 50% en la quota de l'impost de béns i immobles. I, per últim, Jordi Portabella planteja crear, amb la col·laboració del teixit associatiu, espais familiars de caps de setmana per a teràpies lúdiques en els centres de dia i els residencials per a malalts mentals. Crida l'atenció, però, una de les seves idees: dinar de família a les escoles un cop a la setmana.



INCLUSIÓ SOCIAL


El partit d'Imma Mayol manté la proposta de pobresa 0 aquest mandat. Fan referència a augmentar i implantar el pla d'inclusió i posen especial èmfasi en la creació d'habitatges d'inclusió per ajudar les persones a sortir del carrer. ERC fa una aposta per crear més serveis per al col·lectiu de sense sostre. En concret, proposen crear dos menjadors socials per a sense sostre i dos més d'especialitzats en «les noves pobreses de les noves famílies».

En vista dels últims informes socials que demostren que les dones són un dels col·lectius que pateixen més l'exclusió, els socialistes plantegen un pla contra la feminització de la pobresa. També destaquen el treball amb les famílies en situació de desarrelament o exclusió severa.



ATENCIÓ A DISCAPACITATS


Les persones discapacitades es mostren com un dels col·lectius prioritaris per als partits. Mentre que ICV parla d'universalitzar el programa de promoció de l'autonomia, partits com ara el PP aposten per crear una finestreta única per poder fer tots els tràmits i per posar en marxa centres de respir a cada districte perquè les famílies de discapacitats tinguin un temps de descans. CiU fa una proposta semblant: caps de setmana i períodes de vacances adreçats a familiars de discapacitats greus. Els partits coincideixen a dir que cal una millora de l'accessibilitat a la ciutat.

Pel que fa al funcionament dels serveis socials, Hereu té molt clar que s'ha d'actuar més ràpid. Per això, assegura, per exemple, que s'atendrà en un màxim de set dies als centres municipals de serveis socials. En una clara línia continuista, Gomà parla d'aprofundir el pla de millora dels serveis socials d'atenció primària. Tant ERC com ICV parlen específicament del que pot significar posar en marxa la llei de la dependència. Així, es planteja la universalització de serveis com ara el de teleassistència o l'atenció a domicili.

Tots els partits volen crear una ciutat més cohesionada socialment i millorar els serveis d'atenció a les persones, posant èmfasi en les famílies.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Mayol vol instal·lar endolls als pàrquings per a vehicles elèctrics

>El debat televisat dels candidats desferma una altra discussió agra entre els socis a Barcelona

>Il·lusió i il·lusionisme

>Duran es desmarca de l'oferta de Rajoy i li diu que CiU té «memòria i dignitat»

>Carod demana la «inclusió» dels immigrants i censura el discurs «de por» del PP i CiU

>El PSC de Badalona afronta un futur incert i els seus rivals preveuen créixer

>Candidat per ser què?

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.