| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dissabte, 28 d'abril de 2007
>

Zapatero entra en campanya per Hereu i el cita per desencallar ara la cessió del castell de Montjuïc

El traspàs es va anunciar el juny del 2004 però encara no s'ha fet efectiu

D. MARÍN M. SÒRIA. Barcelona
L'alcalde Jordi Hereu anirà dilluns a Madrid per reunir-se amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. És la primera reunió oficial entre els dos polítics socialistes i l'objectiu de la reunió serà donar l'empenta definitiva a algunes negociacions que hi ha obertes entre l'Ajuntament i el govern de l'Estat. La més polèmica és la cessió del castell de Montjuïc a la ciutat. Jordi Hereu ja va avançar fa dos mesos que l'acord estaria a punt cap al mes de maig. Just abans de les eleccions.


+ Hereu entra a Esade, acompanyat del director de l'escola i de García Bragado.

Tot i que no s'ha donat a conèixer l'ordre del dia de la reunió, fonts municipals apunten que l'alcalde de Barcelona sortirà dilluns de la Moncloa amb algun trumfo a la mà, i el que té més probabilitats és el castell de Montjuïc. Les negociacions ja havien avançat prou el mes de març perquè Jordi Hereu donés per fet l'acord en el termini de dos mesos. Per poder fer-ho en aquest termini, el govern de l'Estat planteja fer el traspàs a través d'una ordre ministerial, en lloc de tirar endavant la nova llei del castell que fa un any que està bloquejada al Congrés. La intenció del govern espanyol de fixar per escrit l'obligació que l'Ajuntament hi faci onejar la bandera espanyola i les altres oficials, cosa que ja preveu l'Estatut, i que s'hi quedi un petit destacament militar per vigilar unes antenes han estat considerades fins ara com a condicions «inacceptables» per l'Ajuntament.

La gestió del castell la va anunciar per sorpresa Rodríguez Zapatero durant un míting a Barcelona per a les eleccions europees del juny del 2004. Però fins ara no s'ha fet.

Fonts municipals han avançat que Hereu i Rodríguez Zapatero parlaran també de les inversions i la gestió del servei de Rodalies de Renfe, així com de l'adjudicació de la terminal sud de l'aeroport.



HEREU TORNA A ESADE
Precisament de la necessitat d'anar a Madrid va parlar ahir Hereu en una conferència a la seva antiga escola, Esade. La intenció era exposar les propostes econòmiques del PSC per a Barcelona, però va acabar parlant de tot. Allà va refermar la idea que li ha costat força crítiques: «Hem de mirar a Espanya clarament. I jo vaig a Madrid perquè, ens agradi o no, és un centre de decisió important.» Hereu va assegurar que el seu partit exigirà a l'Estat i a la Generalitat que compleixi amb els compromisos.

«Jo vull manar una mica en l'aeroport, i tenir veu i vot en el port i en Rodalies. Vull que la veu de la ciutat se senti», va dir Hereu davant de professors, alumnes i membres de la llista del PSC. I, per aconseguir-ho, Hereu es va comprometre a exigir-ho «en les taules de negociació» amb l'Estat i la Generalitat, i «parlar clar; exigir allà on té sentit exigir, i no en actes buits de contingut». Hereu es refermava així en la seva voluntat de tenir contacte amb Madrid perquè «agradi o no, és un centre de decisió», una afirmació que ja li ha costat alguna crítica, especialment del seu soci de govern i candidat d'ERC, Jordi Portaebella.

Hereu va anunciar que crearà una agència de recerca, tecnologia i innovació a la ciutat, que reuneixi universitats, empresa i consistori, «com una maionesa», va dir.

Preguntat per un assistent, Hereu va repetir que no té pensat organitzar cap gran esdeveniment. «No és un esdeveniment la construcció de l'estació de Sant Andreu-Sagrera?», va dir, tot reiterant que el seu gran repte és aconseguir una cohesió social basada, sobretot, en la implicació dels barcelonins i en la creativitat: «Les ciutats del segle XXI seran creatives o no seran», hi va afegir.

El candidat socialista, en clara al·lusió a la proposta de l'alcaldable d'ICV, Imma Mayol, va advertir la perillositat de frenar el turisme a Barcelona. «Dir que hem d'aturar això és preocupant», va dir, «perquè no ens n'oblidem: hi ha molts llocs de treball en joc». Hereu va mostrar-se partidari, no obstant això, de «regular el sector» i crear «nous punts d'interès: no tot és la plaça Sant Jaume», va dir.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les CUP doblen el nombre de llistes que van presentar el 2003

>Enginyers amb el TAV

>CiU demana el suport dels votants socialistes que comparteixin les crítiques de Maragall

>Rècord en llistes i candidats

>ERC utilitza l'aval de la feina feta

>El PSC de Vilafranca confia en ICV per mantenir-se i CiU busca nous suports

>ICV retreu al PSC i a ERC que presentin «marques blanques» i «llistes de fum»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.