| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 30 d'abril de 2024


dissabte, 3 de febrer de 2007
>

Cal suprimir les carreres amb 15 alumnes?

El debat sobre aquesta qüestió afectaria a la UdG dues titulacions tècniques i se salvaria d'un pèl filologia hispànica

opinió . Rectora de la UOC

IMMA TUBELLA. / EDUARD BATLLE. Girona
Dues especialitats d'enginyeria tècnica agrícola són les dues carreres de nou accés del primer cicle que la Universitat de Girona (UdG) té dins el debat que s'ha originat en l'àmbit universitari respecte a les carreres amb menys demanda, en què no hi hagi més de quinze alumnes. Les carreres de segon cicle no queden incloses en aquest debat, tot i que la UdG en té algunes amb un nombre d'alumnes per sota la xifra anunciada: filologia romànica (7) i ciència i tecnologia dels aliments (12). La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, valora que amb la nova convergència europea també es planificarà què passarà amb les carreres amb menys sol·licituds, tot i que en conjunt creu que l'oferta s'ajusta a la demanda, i afirma: «Tenim l'oferta molt més equilibrada que altres universitats.»



Les especialitats en explotacions agropecuàries i en indústries agràries alimentàries, de la carrera d'enginyeria tècnica agrícola, són les que tenen menys demanda a la UdG. Per aquest motiu les classes de primer fins i tot s'imparteixen conjuntament. Tenen menys de quinze alumnes al primer curs i entrarien dins el debat que s'ha originat per l'estudi sobre el model universitari a l'Estat que va ser presentat fa tres setmanes.

«El debat és molt important i entenc que la universitat rep fons públic i ha de retre comptes d'aquests fons. Si els aplica en activitats, siguin les que siguin, que no donen un rendiment, no té sentit», comenta la rectora de la UdG com a principi general. Geli qualifica el debat d'«estrany» perquè considera que es produeix just en el moment en què arriba el nou model europeu, que suposarà l'eliminació dels primers i segons cicles per passar a parlar de graus i postgraus. «Amb la nova oferta es busca, a totes les universitats, fer unes ofertes que siguin realment competitives i que els estudiants responguin als plantejaments de cada universitat. Per tant, planificarem adaptant-nos a la demanda social i les seves necessitats i a les possibles oscil·lacions», explica.

L'oferta pública de places no depèn només de la UdG sinó que ve marcada per l'aprovació de la Generalitat i del Consell de Coordinació Universitària: per aquest motiu hi ha exemples com ara psicologia (96 matriculats respecte de 80 places en oferta) o mestre en l'especialitat d'educació infantil (87 matriculats respecte de 80 places).

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ja ha avançat que començarà un procés cap a un gran Pacte Nacional d'Educació Superior que suposarà la remodelació del mapa universitari català i la desaparició de titulacions.



BALANÇ DELS ESTUDIANTS
Els estudiants parlen amb prudència perquè admeten el seu desconeixement sobre el que passarà amb les titulacions afectades. La sensació és que no els agradaria sentir a parlar de retallada i, en el cas que s'apliqués, reivindiquen que la solució serien més les beques de trasllat que la UOC. Creuen que l'educació és un dret universal i que, per minoritàries que siguin les carreres, s'haurien d'oferir «com a principi de qualitat».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Pactar una solució

>Criteris globals i locals

>Titulacions noves

>Impedir l'autocrítica

>La necessària diversitat

>I els estudiants?

>El futur de les carreres amb menys alumnes, a debat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.