| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 30 d'abril de 2024


diumenge, 5 de novembre de 2006
>

Les Dones del 36 es dissolen com a associació per la seva avançada edat

Encara continuen vives nou de les seves integrants, però ho han decidit per conservar la bona imatge de l'entitat

MÒNICA BERNABÉ. Barcelona
L'associació Dones del 36 iniciarà al desembre els tràmits de la seva dissolució, després de nou anys de frenètica activitat anant d'institut en institut explicant les seves vivències com a dones republicanes en la Guerra Civil. Nou de les seves integrants encara viuen –i cinc són actives–, però diuen que ja són massa grans –la majoria superen els 85 anys– i no volen «anar pel món fent llàstima». «Més val acabar a temps», diu Josefina Piquet, coordinadora del col·lectiu. L'últim acte públic de l'entitat serà al Saló de Cent de l'ajuntament de Barcelona, al mateix lloc on l'entitat es va donar a conèixer. Els satisfà que els seus testimonis hagin estat recollits en nombrosos llibres perquè, diuen, «encara que les nostres veus s'apaguin, les nostres paraules quedaran escrites».


+ Algunes integrants de les Dones del 36, l'estiu passat, en la commemoració dels 30 anys de feminisme a Catalunya. / Foto: LL.C.

Carme Casas, Trinidad Gallego, Conxa Pérez, Manola Rodríguez, Maria Salvo, Emèrita Arbonès, Laia Berenguer, Josefina Piquet, Victòria Santamaria i les desaparegudes Victoria Carrasco, Rosa Cremón, Enriqueta Gallinat i Isabel Vicente són les Dones del 36. Totes d'esquerres i republicanes. Algunes milicianes, altres infermeres, membres de les Brigades Internacionals, o exiliades. De llocs tan distanciats com Barcelona, Madrid i Bilbao, i d'ideologies tan dispars com ara comunistes, llibertàries, del POUM, d'ERC i socialistes. El 1997 van deixar de banda les diferències per tirar endavant un projecte comú: fer conèixer la història desconeguda, la de les dones republicanes durant la Guerra Civil. Animades per la llavors consellera del districte de Ciutat Vella de Barcelona, Llum Ventura, es van constituir com a col·lectiu i es van presentar al premi Maria Aurèlia Capmany de l'Ajuntament de Barcelona per fer un documental que recollís els seus testimonis. Després l'Institut Municipal d'Educació els va oferir anar d'institut en institut explicant les seves vivències, i així es van convertir en testimonis orals de la història.

«Recordo que al començament les dones del col·lectiu em deien que, si feien una conferència, havia de ser a Barcelona i sempre a partir de les onze del matí perquè així tinguessin temps de prendre la medicació i fer gimnàstica abans de la xerrada. Al final hem fet conferències a Albacete, Bilbao, Osca, i fins i tot França, i ens hem arribat a llevar a les sis del matí per ser a l'hora a l'institut», explica Josefina Piquet, coneguda com la nena entre les seves companyes –encara que ja té 72 anys–, perquè era una nena quan va haver de fugir a França amb la derrota republicana.

Fins al març del 2004 han fet 179 conferències en instituts, 35 en universitats i 142 en actes públics. «Alguna gent ens deia que per què havíem de remoure el passat, i que ho deixéssim estar. Però nosaltres havíem d'escriure la pàgina de la nostra història, ignorada, silenciada o falsejada durant el franquisme. La història és tossuda i tard o d'hora surt, encara que la intentin ofegar», diu Piquet. Quatre integrants del grup encara es veuen amb cor de continuar fent xerrades, però diuen que ho faran a títol individual. «Fins ara hem fet una bona tasca com a associació, i no la volem espatllar», argumenta la nena. El 27 de novembre l'Ajuntament de Barcelona els concedirà la medalla d'honor de la ciutat i, a més, el seu llegat ha quedat recollit en documentals i llibres. L'últim, editat per la mateixa associació: Les Dones del 36, un silenci convertit en paraula, que es podrà consultar a totes les biblioteques públiques i principals arxius, i adquirir al Museu d'Història de Catalunya.





- Les Dones del 36. Un silenci convertit en paraula. 1997-2006, de l'Associació Dones del 36
- Mujeres libres, de Marta Ackelsberg
- Las mujeres republicanas en la Guerra Civil, de Mary Nash
- Una mujer libre. Amparo Poch i Gascon, médica anarquista, d'Antonina Rodrigo
- Testimonios de mujeres en las cárceles franquistas, de Tomasa Cuevas
- Dones de Ciutat Vella, d'Isabel Segura
- Nou dones i una guerra, d'Isabel Olesti
- Nosotras que perdimos la paz, de Llum Quiñonero
- Las presas políticas y sus hijos en las cárceles franquistas, de Ricard Vinyes
- L'exili dels republicans. El somni derrotat, de Daniel Serra i Jaume Serra
- El daño y la memoria. Las prisiones de Maria Salvo, de Ricard Vinyes
- Retaguardia, d'Alfonso Domingo
- Les Dones del 36, de l'Associació Dones del 36


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La dona en la Guerra Civil

>Les Dones del 36 inicien els tràmits per dissoldre l'associació

>Les Dones del 36 es dissolen com a associació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.