| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


dimecres, 20 de setembre de 2006
>

El Defensor del Poble porta l'Estatut al Constitucional perquè desvertebra l'Estat

El govern català es va reunir amb l'espanyol per planificar les comissions bilaterals, que no es crearan abans de l'1-N

TIAN RIBA. Barcelona
El Defensor del Poble, el socialista Enrique Múgica, es va afegir ahir al PP i a diferents governs autonòmics, i va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra el nou Estatut. Múgica es queixa principalment que l'article 78 del text determini que el Síndic de Greuges és qui té la funció de protegir i defensar els drets i les llibertats reconeguts per la Constitució i l'Estatut i qui supervisa amb caràcter «exclusiu» l'activitat de la Generalitat. El Defensor del Poble no en té prou que l'Estatut prevegi la col·laboració entre les dues institucions. Però el recurs va més enllà i considera, per exemple, que la paraula nació preludia la «desvertebració» de l'Estat autonòmic. Mentrestant, els governs català i espanyol es van reunir dilluns a la Moncloa per parlar del desplegament.


+ El Defensor del Poble, Enrique Múgica. Foto: KIKO HUESCA EFE

Múgica recorda que els articles 53 i 54 de la Constitució converteixen el poder judicial i el Defensor del Poble en els garants de les llibertats i els drets fonamentals recollits al capítol IV del Títol I de la carta magna i que, per tant, l'Estatut és inconstitucional. El Defensor del Poble creu que els ciutadans de Catalunya no tenen garantida l'opció de defensar els seus drets a través de la institució espanyola. A Múgica, això el preocupa per una qüestió molt concreta: «¿Per què no pot venir a mi el ciutadà de Terrassa o de Sabadell que considera que els seus drets a aprendre i parlar castellà són menystinguts?» I, justament, el recurs del Defensor del Poble és més ampli i afecta també la «possible retallada de la sobirania de l'Estat», afecta la llengua –diu que l'oficialitat del castellà és una entelèquia– i qüestiona la regulació que el nou text fa del poder judicial, l'administració de justícia i les competències de la Generalitat.



ICV DEMANA LA DIMISSIÓ
No cal dir que tots els partits catalans van reaccionar amb indignació davant de la presentació del recurs, per bé que estava anunciat. El mateix portaveu del govern, Joaquim Nadal, va considerar que el recurs, «venint d'una magistratura, ens sembla preocupant». El vicepresident d'ICV, Jaume Bosch, va demanar la dimissió de Múgica «perquè no actua amb sentit institucional, sinó que fa política sectària mogut pels seus sentiments centralistes». El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va lamentar la connivència entre «la dreta ultramuntana i sectors del PSOE», i va dir que «comença el segon afaitat». El president de CiU, Artur Mas, va afirmar també que el PP i el PSOE comparteixen l'objectiu que l'Estatut ensopegui al Tribunal Constitucional. La federació ha demanat la compareixença de Múgica al Congrés. Només el PP ho va defensar. El candidat del PSC, José Montilla, va dir que Múgica s'equivoca.

Entre els aspectes recorreguts pel Defensor del Poble –i que avui explicarà en roda de premsa– hi ha les relacions bilaterals entre la Generalitat i l'Estat, una qüestió que justament els governs català i espanyol van tractar en una reunió a la Moncloa dilluns. Hi van assistir els consellers Joaquim Nadal –Presidència– i Joan Saura –Relacions Institucionals–; la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla. Es va decidir crear uns grups de treball per triar la composició de les comissions –que passen de pluripartidistes a governamentals– i les funcions, els objectius i els paràmetres que es fixaran per crear la comissió bilateral –marc estable de relació Estat-Generalitat–, la comissió mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat –que ha d'analitzar el finançament– i la comissió d'Infraestructures –en què Estat, Generalitat i ajuntaments han de decidir on van les inversions de l'Estat–. A principi d'octubre hi haurà una nova reunió, però el govern admet que les comissions no seran una realitat fins passades les eleccions catalanes.



MARAGALL AVISA
Saura i Sevilla també es van intercanviar materials per la discussió que mantenen sobre l'abast invasiu de les lleis de l'Estat. El conseller acusa l'Estat de no tenir en compte el nou repartiment competencial. El president Maragall ja va avisar al matí que «aconseguir el que s'ha aconseguit no vol dir que estigui garantit».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Ningú vol un pacte a l'alemanya

>Castells admet una inversió en la franja baixa

>El PP recupera Carina Mejías i situa Vendrell tercer de la llista de Barcelona

>Montilla vol que l'Estat s'impliqui més en Catalunya per garantir-ne el progrés

>Nacho Vidal vota Pepe Montilla

>El PP porta a la fiscalia els informes del govern

>La policia investiga si un diputat de CiU té relació amb la màfia russa i els partits volen explicacions

>Mas o Montilla?

>Carod-Rovira insinua que si hi ha un guanyador clar de les eleccions haurà de ser el president

>Puigcercós diu inútils i fonamentalistes a ICV-EUiA

>Mas diu que Maragall fa gala que el presidenciable del PSC el tria Madrid

>La policia investiga si un diputat de CiU té relació amb la màfia russa

>El president de NNGG de Figueres, el tres del PP gironí

>Els populars porten a fiscalia els informes del govern

>El PSC gironí acusa CiU de fer servir el «pitjor estil» d'oposició possible

>Boada proposa un pla de xoc que vinculi l'accés dels joves a l'habitatge i l'ocupació de llarga durada

>El Defensor del Poble porta el nou Estatut al Tribunal Constitucional

>El Defensor del Poble porta l'Estatut al Tribunal Constitucional

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.