| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


diumenge, 16 de juliol de 2006
>

El PSC explota l'origen de Montilla com a «català d'elecció i sentiment»

El candidat rep el suport gairebé unànime del partit i Maragall li adverteix que l'esquerra no pot abandonar el patriotisme

LAURA RAHOLA. Barcelona
«Sóc fill d'un poble d'andalusia i ciutadà de Catalunya. Català d'elecció i de sentiment». El nou candidat del PSC, José Montilla, va deixar clar ahir que ni ell ni el partit renuncien a explotar la via del seu origen com a arma de campanya. Després del Consell Nacional que va proclamar-lo oficialment cap de cartell amb el 98,23% dels vots, Montilla va assegurar que es bolcarà en les persones més que en «els símbols o les institucions» i va donar per tancat el debat identitari. Passats 30 anys de política basada en la «construcció nacional» ara toca la «construcció social», va dir. Just abans Maragall havia intervingut advertint al PSC que no arraconi el catalanisme perquè «quan les esquerres abandonen el sentiment de pàtria les dretes tornen a guanyar».


+ Montilla parla amb l'abat Josep Alegre a Poblet. A l'esquerra, la seva dona i un dels monjos. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ.

L'acte de proclamació de José Montilla va demostrar que el PSC posa des d'ara a ple rendiment la seva maquinària per llançar el candidat. El partit va fer una exhibició d'unitat, primer en les intervencions durant el Consell Nacional, on no es va aixecar ni una sola veu crítica, i després en les votacions, que van donar a Montilla un suport del 98,23%, amb 331 vots a favor dels 377 emesos, només un en contra i cinc abstencions. També en la posada en escena. Un vídeo biogràfic que relatava l'arribada de Montilla a Catalunya i la seva activitat política va iniciar l'acte públic que es va fer després del Consell Nacional, a Tarragona, i que va aplegar uns 1.500 militants i simpatitzants. A la pantalla, imatges en blanc i negre dels vagons de tren la immigració dels anys 70, fotografies d'un Montilla amb melena llarga i arrissada, comentaris de companys de la lluita antifranquista -que van revelar, per exemple, que l'actual primer secretari del PSC era conegut com «el guerriller»- i intervencions, entre d'altres, de José Luis Rodríguez Zapatero i Pasqual Maragall.

El muntatge videogràfic dona la idea que el PSC vol treure rendiment a la imatge d'un candidat que va arribar als 16 anys a Catalunya des d'Andalusia, que es va posar a treballar a la indústria -12 hores al dia», va recordar ell mateix- i que «s'ha fet a sí mateix, sense que ningú li regali res», com insisteixen al PSC. Montilla hi va aprfundir en el seu discurs. Va assegurar que la seva candidatura és una «lliçó pels que aixequen el fantasma de la divisió entre els catalans d'origen i de destí», i va posar-se al servei «de tots», amb les polítiques socials com a prioritat. «Dedicaré tota l'energia a afrontar els problemes que preocupen els ciutadans: educació, seguretat, sanitat». En canvi, va posar punt i final al debat identitari: «No és hora de preguntar-nos qui som o com ens diem, aquesta assignatura ja està aprovada».

Maragall va centrar la intervenció a defensar la tasca del seu govern, i també va fer una advertència al PSC: «Les esquerres són invencibles quan incorporen el sentiment de pàtria», si no, «la dreta torna a guanyar

Entre els convidats que van assistir a l'acte hi havia el director del centre Unesco Catalunya, Agustí Colomines -fundador de la plataforma pel sí a l'Estatut- i el director de TVE a Catalunya, Joan Tapia.

Un dels partits que més durament va reaccionar a la proclamació va ser ERC. El seu portaveu al Parlament, Joan Ridao, va advertir que Montilla podria ser «el valedor del pacte Mas-Zapatero».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'estrena, a l'abadia de Poblet

>Mas repta Montilla a un debat televisiu

>Els hereus del general colpista

>El consell nacional del PSC proclama Montilla amb el 98,23% dels vots

>Montilla ja és candidat a presidir la Generalitat

> Suport unànime a Montilla

>«L'estabilitat pot ser un gran pacte entre CiU i el PSC, però no per força al govern»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.